Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bland det svåraste vi gjort på länge" – snart premiär för uppsättning av klassisk Messias

/

Messias är ett storslaget och mångfacetterat verk. Nu har Sollefteå kyrkokör, Ytterlännäs kyrkokör samt Sollefteå vokalensemble satt tänderna i Händel – och snart är det dags för konsert.

Annons

Det är välbekanta toner som strömmar ut från församlingshemmet i Sollefteå. Hallelujakören är ett av världens mest kända musikstycken – en jublande hyllning till den allsmäktige guden, kungarnas kung, härskarnas härskare.

Mika Lidén, körledare i Sollefteå, står på en stol och dirigerar med händerna lyfta. Vid pianot sitter Håkan Dahlén, till vardags körledare i Ytterlännäs. Kören – i dag är det Sollefteå kyrkokör och Ytterlännäs kyrkokör som tränar tillsammans – tar i från tårna och de olika stämmorna slingrar sig kring varandra, flätas in i varandra, löses upp igen; en elegant musikalisk lek med 275 år på nacken.

Musik åldras aldrig.

– Messias är ett fantastiskt verk, ett av musikhistoriens mest kända och bland det svåraste som kyrkokören här gjort på ganska länge, säger Mika Lidén.

– Det skrevs 1741 och uppfördes för första gången i Dublin ett år senare – det togs emot med stor beundran. Det översattes till tyska och när Mozart fick höra det, på 1770-talet tror jag, skrev han till några stämmor. Ett verk med en lång och rolig historia.

Den 21 maj är det konsert i Sollefteå kyrka. Då finns närmare 80 körsångare på plats, tillsammans med en orkester och fyra solister – Anna Risberg sjunger alt, Linnea Pettersson sopran, Adam Wahlberg tenor, och Daniel Åberg bas.

– Vi har en orkester också, med lokala musiker, men vi kommer också att ha med några professionella musiker, säger Mika Lidén.

Körerna har repeterat sedan i höstas – men Hallelujakören har man tränat i två års tid. För kören blir det något av ett eldprov att uppträda i kyrkan.

– Ja, det svåraste kanske är kvar. Vi har övat med piano, jag har stått och ropat "varsågod kom in" på rätt ställen – men nu kommer det att vara orkester, publik, jag ska dirigera, det ska vara frasering, artikulation och känsla, säger Mika Lidén.

– Hallelujakören blir avslutningen, vi sjunger inte oratoriets sista del. Konserten blir ändå mer än två timmar lång.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Krönikor av Katarina Östholm:

Landsbygden behöver inga bidrag – det är städerna som är problemet

Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra vackra lögner

Dödsstöten för landsbygden – om det brutna kontraktet mellan stad och land

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Mer läsning