Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelser utan slut och en modern klassiker

/

Verket "De älskade Mozart" av Gerhard Nordström är en modern klassiker. En installation från början av 1970-talet där ett antal porträtt av nazistledare står på en flygel framför Adolf Hitler.

Annons

På väggen bakom hänger bilder på anonyma offer från koncentrationslägren.

– "Tyvärr kommer den här installationen alltid att vara lika aktuell" sa Gerhard Nordström själv, säger Johan Hagberg som är ordförande i Härnösands Konstförening

Gerhard Nordström blev på 1960- och 70-talen en uttalat politisk målare, kritisk mot militarism och miljöförstöring.

Installationen konstaterar att en inhuman och mordisk kraftkälla kan dölja sig bakom en kulturell fernissa. Verket finns i Ystads Konsthall men har visats i ett antal museer, nu senast i Malmö Konsthall.

Gerhard Nordström har skapat och målat allt, förutom portföljen. Flygeln, den nazistiska officersmössan (designad av Hugo Boss) och till och med noterna är gjorda av Gerhard Nordström.

Sylvia Naimark har länge målat bilder som är en slags pågående existentiella berättelser.

– Det finns inget budskap, mina målningar är som en lång berättelse utan punkt, säger Sylvia Naimar.

Människorna är vaga, nästan på väg att försvinna, i hennes målningar. Målningarna, ofta i stora format men ibland också i mindre format, har en mångbottnad, djupgående ton som fascinerar betraktaren. Man kan bli stående ganska länge framför en målning som "Can I hold him again" (utan frågetecken) som visar en människa som håller en stor hund i famnen, bredvid står en flicka, hon har hundansikte.

Den berättelsen kanske handlar om vi människor egentligen vill vara hundar som människor älskar? Eller så handlar berättelsen om att hundar kanske vill vara människor? Eller så handlar berättelsen om något helt annat.

En målning som "Grumliga vatten" är kanske en berättelse om att vi egentligen inte vet någonting om tillvaron, om existensens grumliga vatten? Eftersom vi ändå inte vet någonting om existensens grumliga vatten vet vi inte hur den berättelsen ser ut.

Sylvia Naimark målar oftast på MDF-board. En hårdare yta än dukens yta. Ett material som nog är helt rätt för hennes måleri. Ett måleri som kan beskrivas som upplöst och vagt men som är på väg någonstans. Vi vet inte vart berättelserna är på väg men vi ser att berättelserna har en

Sylvia Naimark har ett speciellt djup i sitt måleri och hon är en finkänslig målare. Den här utställningen är hennes första i Norrland.

KONST

De älskade Mozart

installation av Gerhard Nordström

Sylvia Naimark

målningar

Härnösands Konsthall. Utställningarna har vernissage i dag lördag och pågår till den 19 oktober.

Mer läsning

Annons