Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bejublad barnopera i Härnösand – "det är ju väldigt många vuxna som kommer"

/
  • Julia Andersson gör en målerisk och rolig Carmen.
  • Julia Andersson, Fabian Düberg och Anders Falbe släpper loss på konsthallen i Härnösand.

Toreadoren klär ut sig i peruk, tjuren Ferdinand vill sitta på fik och Carmen vill mest av allt dansa. Operafestivalen i Härnösand satsar på barnopera – men det sitter väldigt många vuxna i publiken.

Annons

Först ut av årets barnoperor, båda i regi av Märit Bergvall, var operastudion Kapellsbergs "Lilla Trollflöjten" – en favorit i repris från fjolårets operafestival. Under tisdagen och onsdagen var det så dags för "Carmen, Toreadoren och lille Ferdinand" – ett hopkok av Bizets klassiska opera och den tecknade filmen om den fridsamma tjuren.

Anders Falbe, baryton från Härnösand, sjunger rollen som toreadoren. Efter den 25 minuter långa föreställningen är den paljettglittrande kostymen alldeles genomsvettig.

– Jo, man får jobba lite. Barn gillar yviga och stora rörelser, det ska vara lite kul och dramatiskt. Ifall det blir för långdraget kan tålamodet tryta, konstaterar han.

Föreställningen busar med Bizets musik och skojar med Disney; barnen, som sitter längst fram, gapar, skrattar och en del ser lite förskräckta ut när sångarna Julia Andersson, Fabian Düberg och Anders Falbe klämmer i från tårna.

– Barnföreställningarna brukar ge många skratt, men det händer ju att någon blir lite rädd också, säger Anders Falbe.

Påfallande många vuxna hade sökt sig till Härnösands konsthall för att se onsdagens föreställning. Opera i fickformat och med ett lättsamt anslag lockar tydligen inte bara unga.

– Det är förstås roligt att se mer etablerade sångare göra lite tokiga grejor. på sätt och vis blir det lite buskis, säger Anders Falbe.

Härnösand Opera Academy & festival fortsätter ännu några dagar. På programmet står bland annat en konsert i rådhuset, "Hélène Lindqvist and friends" i Själevads kyrka samt de båda stora slutkonserterna den 19 och 20.

* * *

Läs mer om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: 25 år med Härnösands slagverksensemble

Läs också: Succé för Höga Kusten Vokalensemble

Mer lokal kultur: Operafestival på många platser i Ångermanland

Mer läsning