Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustpriset till Göran Rosenberg

/
  • Bildtext 1: Göran Rosenberg gratuleras av sin dotter Vanna efter prisutdelningen på Augustgalan. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
  • Bildtext 4-5: Ingrid Carlberg fick ta emot priset i fackboksklassen för sin biografi om Raoul Wallenberg. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
  • Bildtext 4-5: Ingrid Carlberg fick ta emot priset i fackboksklassen för sin biografi om Raoul Wallenberg. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
  • Bildtext 6: Nina Ulmaja tog emot priset i barn- och ungdomsklassen för sin bilderbok

"Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" är boken som Göran Rosenberg burit med sig hela sitt vuxna liv.
På måndagskvällen belönades den med Augustpriset i den skönlitterära kategorin.

Annons

Det tog många år innan Göran Rosenberg förmådde skriva om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken. I boken berättar han om sin fars öde, men gör samtidigt en stark, allmängiltig skildring av de människor som mot alla odds överlevde det nazistiska förintelseprojektet.

- Det här är ingen bok om Förintelsen, det är en bok om min pappa, om mig själv och Sverige efter kriget. Men för att förstå vad min pappa kom bärande på till den här lilla staden var jag tvungen att gå tillbaka längs hans väg, sade Göran Rosenberg.

Han var glad och omtumlad efter prisutdelningen, men konstaterade samtidigt att han varit nöjd även utan Augustpriset.

- Boken har betytt jättemycket för mig, mycket mer än själva skrivandet. Jag höll på med den i huvudet i 30 år. Det stora problemet är vad jag ska göra nu.

Ska du skriva mer skönlitterärt?

- Jag har skrivit åt det hållet förut. Jag är ju väldigt språkmedveten, om jag får säga det själv. Frestelsen att gå vidare på den skönlitterära vägen är stor.

Inför utdelningen av årets bästa fackbok satt en stor idrottsintresserad falang och höll tummarna för att Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz skulle ta hem priset för biografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia".

Men Zlatan fick vika sig - priset för årets bästa fackbok gick till Ingrid Carlberg för den kritikerrosade biografin "'Det står ett rum här och väntar på dig', berättelsen om Raoul Wallenberg". Hon var mycket rörd över utmärkelsen, men passade också på att rikta kritik mot den svenska flatheten i fallet Wallenberg.

- Jag ville försöka berätta historien med ett djup som gjorde att man verkligen förstod. Och när man nådde det här djupet förstod man att Sverige verkligen svek Raoul Wallenberg - speciellt under de första två åren när man visste att han fortfarande levde, sade Ingrid Carlberg.

Med en nyskapande alfabetsbok fick Nina Ulmaja priset för bästa barn- och ungdomsbok. "A B C å allt om D" beskrivs av juryn som "en bokstavsbuffé fylld med spännande tillbehör".

- Jag skulle vilja tacka några som inte längre är med oss. Det är kananéerna, bokstävernas uppfinnare, sade Nina Ulmaja, som också passade på att i sitt tal tacka sina barn för deras vetgiriga frågor.

Sara Ullberg/TT Spektra Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons