Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Artisterna som möts i Junsele

Annons
Artisterna som möts i Junsele

Det blir en musik- och konstvecka i år också.

Den 35:e i ordningen och med ett fullspäckat program.

Från förmiddag till sena kväll i sex dagar, från 6 juli till 12 juli blir det program med varierat innehåll och på olika ställen i Junsele.

P-G Bergfors tvekade förra sommaren att ta på sig uppdraget med ytterligare en musikvecka.

- Men jag har upplevt ett väldigt stöd från kommittén i Junsele, energiska rotaryaner i Sollefteå och musikälskare från hela landet och därför blir det en musikvecka i år också, säger P-G Bergfors.

Musik- och konstveckan i Junsele är numera den enda kvarvarande musikveckan i hela Norrlands inland.

Årets utställningar handlar om Ådalens måleri, en samlingsutställning med Ådalskonstnärer med alster från kulturhuset Majorens samlingar. Dessutom kommer utställningen Till Astrid att visas under veckan, en utställning till erinran om Astrid Lindgren.

Hovsångerskan Siv Wennberg inviger musik- och konstveckan med både tal och sång och invigningskvällens konsert ges av Norrlandsoperans symfoniorkester under Kristjan Järvi och med Martin Fröst som klarinettsolist i Beethovens femma och Aaron Coplands klarinettkonsert.

Veckan avslutas enligt traditionen med en midnattsandakt i Öfra kapell, i år med Adolf Fredriks flickkör, som utsetts till Årets kör.

Varje vardag under veckan inleds med en morgonsamling på komministergården, där P-G Bergfors presenterar olika tonsättare, bland andra Erich Wolfgang Korngold, Henry Purcell, Franz Schubert, Franz Liszt och Ludwig van Beethoven.

Verk av dessa tonsättare finns sedan med i något eller några av de konserter som ges under dagen.

Veckans konserter är en blandning av kammarmusik, folkmusik, och jazz, i år får musikveckans publik även ett möte med musik från de så kallade tidigmusiken, från barocken och tidigare. Bland annat ger gruppen Groundhogs en operaföreställning med musik av Purcell,dans och sång och musik och tidstrogen kostymering. En engelsk grupp, the Musicke Companye, spelar och sjunger Händel och Vivaldi.

Årets stråkkvartett kommer från Kazachstan och folkmusik från Balkan och Irland presenteras av gitarristen David Härenstam och dragspelaren Håkan Johansson. Den svenska folkmusiken framförs av Sven Åberg på luta och Göran Månsson flöjt.

Sex program varje dag finns med i det digra programmet där namn som Stina Ekblad, Putte Wickman, Markus Leoson (perkussion), Lars Roos, Claes Crona, Stefan Arnold, Keren Bruce bara för att nämna några.

gaje blixt

Mer läsning

Annons