Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets kyrkomusiker i stiftet

Annons
Årets kyrkomusiker i stiftet

Gudmundrå församlings kantor Thomas Wahlbom har fått hedersutmärkelsen som årets kyrkomusiker i Härnösands stift.

- Det känns väldigt bra att få en så fin uppmuntran för det jobb man gör.

Den 30 september hölls en stor jubileumskonsert i Gudmundrå kyrka. Det med anledning av det var 200 år sedan kyrkan invigdes. 600 person kom för att lyssna till bland annat operasångaren Loa Falkman.

Thomas Wahlbom dirigerade en jättekör bestående av sångare från Gudmundrå kyrkokör, Kramfors Körsällskap och Svanökören. I samband med konserten fick Thomas Wahlbom ta mot sin utmärkelse.

- Huvudmotiveringen för utmärkelsen är allt jag gjort för att kyrkomusiken ska fortleva.

Thomas Wahlbom känner sig hedrad för att hans arbete uppmärksammas. Han belönas även för sin mångåriga gärning på Mellansels folkhögskolas kantorsutbildning. Redan 1984 började han undervisa på den rikstäckande utbildningen. 1990 utsågs han till examinator.

Under dessa år har han hunnit med att utbilda och examinera ett stort antal kantorer som nu är verksamma över hela landet.

- Jag har fortfarande kontakt med många av dem. Bland annat ringer dom och rådfrågar mig.

Thomas Wahlbom fick ta mot sin utmärkelse efter exakt 20 år som kantor i Gudmundrå församling.

- Den första oktober 1981 tillträdde jag tjänsten.

Han hade då avslutat sin utbildning på Musikhögskolan. Nu kom han i gång med det konkreta arbetet först under 1982 efter att ha genomgått en påbyggnadsutbildning.

I Gudmundrå är hans huvudsakliga uppgift att ansvara för all musikverksamhet i församlingen i samband med gudstjänster, begravningar med mera. Han leder även kyrkokören.

- Under några år var jag dessutom ledare för Svanökören men det blev i längden alltför jobbigt att ansvara för två körer.

Det fanns också en tredje motivering varför Thomas Wahlbom föräras med utmärkelsen i form av ett hedersstipendium. Under en lång rad år arbetade han som facklig förtroendeman och stiftsombud som representant för Kyrkomusikernas Riksförbund och Lärarförbundet.

- De senaste åren har det varit en hel del konflikter ute i olika församlingar. Min uppgift har då varit att medla och hjälpa till att lösa konflikterna.

Det fackliga arbetet upphörde sista december 1999 efter att Thomas Wahlbom avböjt omval. Sedan dess kan han helhjärtat koncentrera sig på musikverksamheten. Tidningen Ångermanland lyfter på hatten och gratulerar årets kyrkomusiker i Härnösands stift.

sten engblom

Mer läsning

Annons