Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa barnbok

Annons
Årets bästa barnbok

- skrevs av två ångermanlänningar

"Den här dagen blev det också kväll..." Så inleds Stina Berges och Ylva Variks bok "Va sägeru dåda", som av det stora barnboksförlaget Opal utsetts till årets bästa barnbok.

Stina Berge och Ylva Varik har skrivit och illustrerat berättelsen om en liten pojke och hans sagoläsande mamma. Boken bjuder på många oväntade vändningar och överraskningar och är inte det minsta förutsägbar; "Va sägeru dåda" har ett slags interaktivt upplägg som fungerar på flera olika plan.

Berättelsen utvecklas i en dialog mellan mamman och sonen där barnet inte alltid vill att sagan skall vara lika solig och gullig som mamman vill. Musen blir en råtta, solen blir regnmoln, glädjen förbyts i rädsla...

Till slut har pojken och hans mamma helt och hållet bytt positioner. Slutet är, som det också skall vara i alla goda sagor, lyckligt.

Just den interaktiva aspekten med kommunicerande sagofigurer tilltalade både Ylva och Stina.

- Varför skall begreppet interaktiv vara förbehållet IT-världen, TV och spel? undrar Stina.

- Vi har inte bara skapat boken; vi har interagerat själva under skapelseprocessen, fyller Ylva i.

Stina och Ylva sitter vid Stinas köksbord och skrattar. Solen lyser vårligt denna februaridag i Näsåker; ute är det bländande tyst som det bara kan bli i ett hus vid vägens ände.

De är fortfarande en smula överrumplade över att deras första barnbok blivit en sådan framgång.

- Det har varit väldigt roligt att jobba tillsammans med Ylva, vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Stina Berge.

Själv har hon tidigare gett ut två barnböcker på andra förlag, "Mammaboken" - som också vunnit en pristävling - och "Johnny R bra". Författandet har dock - åtminstone hittills - varit något av en bisyssla för henne; Stina Berge arbetar annars mycket med musik, är med i Souloutions, sjunger i Västerbrokören och håller just nu på att spela in en cd med delvis eget material.

Ylva Varik har under många år arbetat som scenograf och dockmakare bland annat åt Rajateatern. De senaste åren har hon frilansat och är i dag bosatt i Skogsnäs utanför Ramsele.

- Teckning är egentligen ett av mina största intressen men det är alldeles för sällan jag hinner sätta mig ned och göra bilder, säger hon.

- Det har verkligen varit kul att jobba med den här historien.

Ylva Variks teckningar är välarbetade och detaljrika med dragning åt serievärlden; ett välkommet avbrott i en barnboksflod där alltför många verk är schematiskt och enkelt illustrerade. Som om barn inte förmådde uppfatta en mer komplex bildvärld.

För tre år sedan gjorde Ylva Varik den första bilden till sagan. Nu har de, tillsammans med en annan barnbok, vunnit första pris bestående av 25 000 kronor och en massa publicitet. Förlagsjuryn, bland annat bestående av Pettsonböckernas upphovsman Sven Nordqvist, säger i sin motivering att "...det blir högt tempo och överraskande vändningar. Inte bara för råttan i sagan utan också för de båda berättarna."

- Det var också meningen, att boken skulle vara rolig att läsa högt. En extra dimension man uppskattar som vuxen, säger Stina.

Om de trodde att de skulle vinna?

- Annars hade vi inte skickat in manuset, säger båda med en mun.

katarina östholm

Mer läsning

Annons