Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarlitteraturen behövs mer än någonsin

/
  • Författaren och långtradarchauffören David Ericsson (bilden) och järnvägsarbetaren och författaren Åke Johansson samtalar med....
  • ...Vibeke Olsson Falk, som skrivit flera romaner om sågverksarbetare i Sundsvall kring förra sekelskiftet, på Sambiblioteket i Härnösand på onsdag kväll om arbetarlitteraturens betydelse i dag.

Hur ser arbetsvillkoren ut för en lönearbetare i dagens Sverige, jämfört med för hundra år sedan? Har vi fått mer att säga till om idag, större självförtroende och en bättre trygghet i arbetslivet?

Annons

Dåförtiden fick arbetarna stå med kepsen i handen och bocka och be om ett inhopp. Idag ger bemanningsföretagen och korttidsanställningarna samma förnedring och otrygghet.

Om detta kommer författarna Vibeke Olsson Falk, David Ericsson och Åke Johansson att diskutera på måndag kväll på Sambiblioteket. Alla tre är författare med stor integritet och kunskap om svenskt arbetsliv. Författarbesöket ingår i Vänsterpartiets, LO:s och ABF:s serie "Arbetsliv då och nu".

Vibeke Olsson Falk är något så märkligt som socialist och baptistpastor. För henne är arbetar- och väckelserörelsen lika viktiga. Från början var de tätt sammanlänkade, menar hon. Kampen gällde rätten att få organisera sig och bilda föreningar. Om detta har hon skrivit med den unga Bricken Eriksson vid Svartvikssågen som huvudperson i romansviten "Sågverksungen", "Bricken på Svartvik", "Sågspån och eld" och "Amerikauret".

Förra året fick Vibeke Olsson Falk Birger Norman-priset för sina inlevelsefulla skildringar av sågverksepoken i södra Norrland, en tid central för förståelsen av det moderna Sveriges framväxt, med folkrörelserna i centrum, och där inte minst kvinnorna spelar en viktig roll, som det stod i juryns motivering.

Om Vibeke Olsson Falk skriver om arbetets villkor i historisk tid är det nutidens arbetsvillkor som framför allt intresserar långtradarchauffören David Ericsson och tågmästaren Åke Johansson.

David Ericsson engagerade sig starkt för de Vägbibliotek, som för ett tiotal år sedan inrättades på vägkrogar och bensinstationer utefter europavägarna i Sverige. De fungerade som ett slags arbetsplatsbibliotek och var väldigt uppskattade, inte minst tyckte långtradarchaffisarna om ljudböcker.

David Ericssons egna utkomna böcker, "Truck Stop", "Redlight", "Taxfree" och "Marmor", finns också numera både inlästa och i pocket. 2008 fick David Ericsson LO:s kulturpris för att han i sitt författarskap beskriver ett LO-yrke med övertygande realism och inlevelse.

Åke Johansson jobbar på SJ, bor i Sundsvall och är fackligt aktiv i SEKO. Han är också medlem i Föreningen Arbetarskrivare och med inspiration därifrån samlade han ihop berättelser om tågmiljöer och gav ut "Järnvägsbetraktelser från tåg, spår och perronger" . Senaste helt egna novellsamlingen är "Trainspottern och andra berättelser från järnvägen". Han är också en drivande kraft i ABF-projektet "Läs för mej, pappa!".

Än lever arbetarlitteraturen och den ser ut att behövas idag, mer än någonsin.

Mer läsning

Annons