Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångermanland representerat på stor akvarelltriennal i Bulgarien

/

268 konstnärer från ett 50-tal länder. Bland dem Lena Johansson Fahlén från Nyadal och Ann Larsson Dahlin från Älandsbro. International Watercolor Triennal i bulgariska Varna är en mötesplats för akvarellister från alla kontinenter.

Annons

– Det mest givande med sådana internationella evenemang är möjligheten att knyta nya kontakter och få tillfälle att utbyta erfarenheter och kunskaper med andra konstnärer, säger Lena Johansson Fahlén.

Under Triennalen pågår flera utställningar och deltagarna kan ta del av olika workshops, där bland annat många presenterar sina akvarelltekniker.

Det förekommer lite mer ovanliga inslag. Konstnärerna bjöds in till en internationell balettävling som pågick samtidigt i staden. Lena och Ann passade på tillfället att skissa och även måla i salongens mörker, och de mer eller mindre lyckade resultaten ställdes sedan ut utomhus.

Triennalen arrangeras av International Watercolor Society (IWS), en relativt ung organisation med syfte att främja och utveckla akvarellkonsten, men också att främja fred och förståelse mellan folken och att föra människor samman.

IWS grundades av den turkiske konstnären Atanur Dogan, som också är organisationens ordförande. Utställningar har tidigare arrangerats i bland annat Turkiet, Italien, Indien, Spanien, Pakistan och Mexiko.

Det är första gången som IWS håller till i Bulgarien. Valet av staden Varna vid Svarta havet med dess antika rötter var ingen tillfällighet.

– Det är en mycket spännande plats med väl synliga lämningar överallt från olika kulturer. Här möts antikens Grekland, Romarriket, det osmanska imperiet, Tsarryssland och olika slaviska kulturer, säger Lena Johansson Fahlén.

Utställningen i Varna pågår i en månad mellan 15 juli och 15 augusti, därefter ska den turnera runt i flera bulgariska städer fram till april nästa år.

Lena och Ann söker sig gärna utomlands, de har tidigare bland annat ställt ut i Frankrike och Belgien.

– Intresset för akvarellkonsten är mycket större i andra länder, och det ordnas betydligt fler utställningar med inriktning mot akvarell, säger Lena Johansson Fahlén.

Närmast ska de två delta i en jurybedömd utställning i danska Hillerød, arrangerad av Nordiska akvarellsällskapet. Till hösten bär det av till Karelen och Petrozavodsk i Ryssland.

Gregor Flakierski

* * *

Läs om Ångermanlands kulturliv och följ kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Läs mer: Dödsgrin som samhällskultur – Sweet Toof ställer ut i Nordingrå

Läs också: "Dags att göra upp med våldtäktskulturen"

Mer lokal kultur: Legendariskt konstnärspar ställer ut i Sollefteå

Mer läsning

Annons