Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är vi svenska skolministrar

Alla svenskar med några undantag är skolministrar. Till och med Jan Björklund är skolminister.

Annons

Den som är elev i skolan i dag kan inte säga att skolan var bättre förr. Och den som är så ung att hon och han inte börjat skolan än vet inget mycket mer om skolan än att det ska bli roligt att börja i skolan. Men alla vi andra vet hur skolan ska vara.

Skolan på 60-talet var ganska bra. De flesta lärare hade slutat slå eleverna på fingrarna med katederkäppen. Inte ens eleverna med ADHD, buspojkarna, fick slag på fingrarna. De fick sitta i skamvrån när de inte kunde sitta still. Där kunde de inte heller sitta still. Då blev de utskickade i korridoren.

Eleverna som inte var överaktiva gick i vanlig klass. De överaktiva eleverna gick ofta i så kallad Obs-klass. Där skulle eleverna observeras. De som inte var alltför överaktiva flyttades så småningom över till vanlig klass. De som var väldigt överaktiva fick så småningom gå fackskola eller yrkesskola.

Elever med svår dyslexi, men som inte var överaktiva satt tysta under lektionerna. Läraren bad dem aldrig läsa ur böcker eller skriva på tavlan. I gengäld satt de tysta och störde inte lektionerna.

Eleverna med dyskalkyli, när siffror flyter ihop, var "dumma i huvudet". Som läraren sade till kollegorna i lärarrummet om Olle och Pelle och Stina.

På 70-talet blev skolan riktigt bra. Fackskola, gymnasium och yrkesskola slogs samman. Elever med alldeles vanliga föräldrar från alldeles vanliga orter som Kramfors och Forshaga läste till ingenjörer, lärare och läkare. Några blev till och med professorer, trots att de var alldeles vanliga Larsson, Näslund och Eriksson.

1991 tog dåvarande skolministern Göran Persson hämnd på två lärare i gymnasiet som han ogillade genom att kommunalisera skolan. En åtgärd som löste problemet lika effektivt som vatten smörjer en bilmotor.

I dag är Piteå bästa skolkommun och Vingåker landets sämsta skolkommun. Den sämsta skolkommunen är den kommun som Göran Persson kommer ifrån.

Svenska elever är sämst i Norden när det gäller att ta examen för högre studier. Men svenska elever är på andra plats i Norden i ämnet svenska. Det är bara svenskspråkiga minoriteten i Finland som är bättre på svenska. Svenska elever är mycket bättre på svenska än danska och isländska elever och klart bättre än norska elever på svenska.

Ni som såg partiledardebatten förra söndagen noterade att skolminister Jan Björklund såg ut som han nyss ätit en brakmåltid på njurpaj när ämnet skolan kom upp.

Men han får i alla fall betyget A i Ordning och Uppförande.

Mer läsning

Annons