Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfhild-priset instiftas

Annons

Alfhild Agrell, dramatiker från Härnösand, var landets kanske mest spelade dramatiker i mitten på 1880-talet. Hon föll i glömska i många år men återupptäcktes i fjol med Östgötateaterns uppsättning av hennes pjäs Räddad, som hyllades stort av kritiken.

Nu instiftar Riksteatern och Östgötateatern Alfhild-priset till en uppmärksammad kvinnlig dramatiker. Priset - en pjäsbeställning av Riksteatern och Östgötateatern - delas ut för första gången som final på en teaterfestival på Södra Teatern i Stockholm 24-26 maj.

På festivalen spelas Räddad av Alfhild Agrell och Familjelycka av Anne Charlotte Leffler. Det blir även seminarier och debatter under festivalen.

Under vinjetten Spets har Riksteatern, Östgötateatern och Länsteatern i Örebro drivit ett samarbete för att sätta strålkastarljuset på kvinnliga dramatiker genom tiderna. Spets startade 2006 och har sedan dess synliggjort pjäser skrivna på 1880-talet, pjäser av Alfhild Agrell, Anne Charlotte Leffler, Frida Stéenhoff och Victoria Benedictsson. Två av dramatikerna var dessutom från Västernorrland, Stéenhoff från Sundsvall och Agrell från Härnösand.

Spets fortsätter hösten 2008 med nedslag på 1930-talet med Stina Aronsons Syskonbädd i regi av Jenny Andreasson.


/Allehanda.se

Annons