Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrika skrattar och ler

Annons
Afrika skrattar och ler

Foto

Cabo Delgado - en fotografisk resa i Afrika

Foto: Sergio Santimano

Sambiblioteket i Härnösand. Utställningen pågår till den 20 mars.

"Människor skrattar i Moçambique. Det finns dom i Europa som inte förstår det. Några menar det vara oanständigt. Människor i ett fattigt land ska hålla sig för skratt".

Så skrev författaren Henning Mankell i reportaget Afrika skrattar i Folket i bild för en tid sedan. Ett reportage som Mankell gjort i samarbete med fotografen Sergio Santimano.

Santimanos fotografier från provinsen Cabo Delgado visas just nu på Sambiblioteket i Härnösand. För något år sedan gick Santimano, ursprungligen från Moçambique men sedan länge bosatt i Sverige, en kurs på Sida-Sandö och Sambibliotekets Barbro Franzén fick då idén att just dessa bilder skulle vara roliga att visa upp i biblioteket som vill vara ett fönster mot världen.

Santimanos bilder visar en annan men kanske sannare bild av Afrika än eländesbilderna. Visst finns eländet, inte minst i Moçambique, men där finns också en vardag där leendet och skrattet är otvunget, naturligt.

Som moçambikan kommer Santimano människorna nära och det märks i hans fotografier. Dessutom är Santimano en tekniskt skicklig fotograf.

Lars Landström

Mer läsning

Annons