Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år av engagerad konst

Annons
50 år av engagerad konst

Konst

Olja, blyertsteckningar, akvarell, akryl med mera.

Varhelst det finns något att berätta

Maria Blomberg

Retrospektiv utställning

Sundsvalls Museum till och med den 9 december.I 50 år har hon levt för konsten, Maria Blomberg från Hjältanstorp i Ånge kommun. Men inte bara för konsten i sig. I varje verk finns ett budskap. Ofta ett politiskt budskap. Det kan handla om häxprocesser i Ångermanland eller om älgjakt.

I lördags öppnade hennes retrospektiva utställning med massor av verk på Sundsvalls museum.

Maria Blomberg är Stockholmare men flyttade tidigt till Vaxholm där det finns en stor konstnärskoloni. Inte bara målande konstnärer utan också författare, filmare och fotografer. Hon hade sin ateljé i Vaxholms hotells gamla annex och delade fikarum med flera andra kulturarbetare.

Hennes bilder kunde handla om den systematiska rivningen av trähusbebyggelsen i Vaxholm eller bilismens avarter. Sommaren brukade hon och hennes make, tecknaren Hans V Nilsson (signaturen Håven) och de tre döttrarna tillbringa på Öland.

Maria engagerade sig inte bara i sitt arbete. Utan engagemanget varade dygnet runt.. Hon var till exempel en av de mest aktiva i Vaxholms FNL-grupp och stod så gott som varje lördag utanför nybyggda Domus och samlade in pengar till Vietnams folk.

Långt innan planerna att flytta norrut konkretiserades gjorde hon sina stora målningar av häxprocesser i Ångermanland. Hon forskade i originalkällorna och hennes stora målningar vara faktaunderbyggda samtidigt som hon tog klar ställning för de häxanklagade och mot den överhet från stat och kyrka som stod bakom de märkliga och orättvisa anklagelserna.

Samtidigt var vi flera vaxholmare som funderade på att flytta norrut. Bort från stressen till en del av landet där vi trodde att man skulle kunna leva värdigare.

Av en händelse hamnade vi i Hjältanstorp, en del av den gamla Finnbygd som finns i södra Medelpad och norra Hälsingland.

Två katter följde med från Vaxholm. Men snart blev det fler djur. Getterna Snövit och Snärtan och höns av olika raser hamnade i det röda knuttimrade huset i byn Hjältanstorp. De nya djuren blev snart motiv på Marias bilder. Men bilderna handlade inte bara om djur och natur. Nedfallet från Tjernobyl som ju främst drabbade Västernorrland skildras i bild där man ser hur naturens element tömmer det regnblandade nedfallet över vettskrämda getter.

Hjältanstorp är en del av den Finnbygd som finns på många håll i Västernorrland och Hälsingland. Och Finnbygdernas historia är något som intresserar och engagerar henne. I en serie bilder berättar hon om finnbygden och dess historia. Inte bara Medelpads men också om trakterna kring Viksjö.

I utställning på Sundsvalls Museum finns många av Maria Blombergs fina målningar och skulpturer gjorda i en rad olika material. Akryl på stora dukar till små skulpturer i papier-maché. Här finns massor att se, att tycka om eller bli arg på. Marias målningar har ofta ett budskap som man som betraktare får ta ställning till.

Det finns också fina miljöskildringar där vi kan se dottern Frida och barnbarnet Hanna i skogen plockandes lingon eller bilder på förfallna lador, rester från en svunnen tid. Med de bilderna kan vi förstå att Maria Blomberg tycker att hon bor i en vacker del av Sverige, Västernorrland.

En utställning som verkligen är värd ett besök.

lennart lundberg

Mer läsning

Annons