Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kultur är viktigt"

Alveola Ämting, har inga problem med att fylla 30 år, hon ser faktiskt fram mot det.
– Skönt, äntligen blir man tagen på allvar.

Som ung, kvinna och konstnär finns det en hel del att brottas med, men Alveola är nöjd med kulturklimatet i Härnösand.

– Här är så fint. Härnösand är en tilltalande stad, inte så kommersiellt.

Kommunen har en positiv inställning till kultur tycker hon och det märktes under Gatukonstveckan förra året som hon var med att arrangera.

– Vi fick jättemycket stöd från flera håll, alla var så positiva. Just gatukonst är mer publikfriande än graffiti.

Speciellt uppmärksammad blev Carolina Falkholts väggmålning på en husgavel i Härnösand. Även i år arrangeras Gatukonstveckan men det är inte klart än vilken konstnär som ska få chansen att utsmycka en husvägg.

I en vindslägenhet i centrala Härnösand har hon sin ateljé tillsammans med Jonna och May. Rummet känns harmoniskt med bjälkar i taket och takfönster som ger ett vackert ljus. Överallt finns spår av hennes skapande. På en dörr sitter några affischer som hon har illustrerat och på väggen vid skrivbordet hänger ett fint porträtt av dottern Lin.

Förutom att plugga till konstvetare, så jobbar hon med många saker som har med kultur att göra, ibland med bildkonst och ibland med musik eller knäppa ljud.

– Jag gillar att jobba med ljud för att det är enklare och lättare att förmedla stämningar.

Kultur är viktigt, tycker hon och med den vill hon vara med och påverka samhället, lyfta frågor som engagera och berör. Själv påverkades hon av filmer som "Kalle Stropp och Grodan Boll" när hon var liten, den väckte hennes miljömedvetande. I tonåren lyssnade hon mycket på veganpunkbandet Refused och nu på senare tid är Alfhild Agrell, rebell och dramatiker som levde i Härnösand för 100 år, en viktig inspirationskälla.

– Alfhild Agrell är grym.

Om du skulle få chans att träffa henne, vad skulle du då vilja fråga henne om?

– Hur kunde du vara så modig? Varför har du ingen egen gata och varför finns ingen staty av dig i Härnösand?

Något som hon reflekterat över är just att det nästan inte finns några gator i Härnösand uppkallade efter kvinnor och inte några kvinnliga statyer heller.

– Varför inte uppkalla torget efter Alfhild Agrell, föreslår hon.

Vad händer här näst?

– I sommar ska jag ha en utställning i Järnsta, Nordingrå och sedan i höst ska jag jobba som lärare i konsthistoria på Sundsvalls konstskola. Det blir även en resa till Barcelona, en dröm jag har haft länge. Det är en stad med mycket kultur och med en intressant anarkistisk tradition.

Framtidsdrömmar?

– Att få jobba mer med musik och ljud. Jag skulle också gärna vilja flytta ut på landet och bli självförsörjande.

I morgon fyller hon 30 år och det firas med en kombinerad födelsedags- och inflyttningsfest i nya ateljén på Storgatan i Härnösand.