Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubansk akrobatik imponerade på Härnösandspublik

Det är bara att gratulera cirkusdrottningen Carmen Rhodin och sonen Trolle Jr. till att ha lyckats engagera de kubanska akrobaterna Leosvel & Diaosmani till årets upplaga av Cirkus Brazil Jack. Det är nämligen det bästa numret som cirkusen presenterat under senare år. Kubanerna, som prisbelönades vid den stora internationella cirkusfestivalen i Monte Carlo, utför akrobatik på kinesisk påle och gästar Skandinavien för första gången. Kinesisk påle är enklare uttryckt en stång från golvet och fem meter upp. Deras artisteri präglas av imponerande styrka och elegans och vann inte oväntat publikens gunst vid cirkusens landskapspremiär i Härnösand på måndagskvällen.

Annons

Ett starkt nummer i dubbel mening svarar även handstansakrobaterna Alexandra och Kelly för.

Plus i kanten blir det också för entréclownen José Michel och hans assistenter. Han reste med Brazil Jack så sent som 2012, men tål att ses igen. José har många finurligheter och roliga vattengags för sig. Jonglören Sandra Stipkas nummer håller dock inte måttet. Sex-sju missar i form av tappade bollar och käglor är för mycket. Däremot kan man ha överseende med att det jättesvåra topptricket i Donnerts hästnummer, baklängessalto från häst till häst missades.

Det är ändå en klart sevärd föreställning utan döda punkter. Konferencieren har försvunnit från manegen och efter välkomsthälsning avlöser numren varandra utan mellansnack och svulstiga presentationer.

Brazil Jack genomför i år sin 115:e säsong och marknadsför sig inte utan anledning som Sveriges nationalcirkus.

Föreställningen i Härnösand var slutsåld i förväg, vilket betyder 1 200 personer på plats. På tisdag återfinns Brazil Jack på cirkusplatsen i Kramfors och på onsdag i Sollefteå.

Annons