Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KTH prisar Robyn

Annons

Vetenskapsfotografen Lennart Nilsson, 1970 års Nobelpristagare i fysik, Volvos medgrundare Assar Gabrielsson och - Robyn. Den gemensamma nämnaren? Alla har de fått Kungliga Tekniska Högskolans stora pris. Den svenska popstjärnan tilldelas 2013 års pris med motiveringen att hon "i sitt skapande använder sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt".

Priset delas vanligen ut till innovatörer och forskare som gjort vetenskapliga landvinningar, men stadgarna medger även att det tilldelas personer som "genom konstnärliga insatser utövar ett mäktigt inflytande särskilt på det egna folkets själsliv". Det är inga småpengar som nu blir Robyns. Prissumman uppgår till 1,2 miljoner kronor.

Jag kommer att donera pengar till ett ändamål som jag känner speciellt för och som har samklang med prisets karaktär. Jag funderar fortfarande. Det\~finns så många viktiga frågor, men jag skulle önska att det ska reflektera framtidsvision, pedagogik och ha en vetenskaplig förankring, säger Robyn i ett pressmeddelande från KTH.

Mer läsning

Annons