Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krutgumman Agnes i Älandsbro har fyllt 107

Trots stigande levnadsålder är det fortfarande få förunnat att få uppleva sin 100-årsdag. En som med råge klarat den bedriften är Agnes Boström i Älandsbro. Söndagen den 28 april fyllde den alerta damen nämligen inte mindre än 107 år. Hon bör därmed vara äldst i Härnösand och kanske också i Ångermanland.

Annons

Agnes har gett uttrycket krutgumma en ny dimension. Hon är pigg och ingen som träffar henne kan förstå att hon trots allt fyllt 107 år.

Agnes klarar sig själv. Städning och fönstertvätt i sin lägenhet vid servicehuset i Älandsbro klarar hon också galant själv liksom matlagning och många andra sysslor som hör till ett eget boende. Hon går till och med till affären och handlar själv och hjälper ibland någon av grannarna med små sysslor.

Till födelsedagen brukar hon baka brödet själv och då handlar det om minst sju sorters kakor och dessutom många andra bakverk. Årets firande var givetvis inget undantag.

– Jag är glad över att jag är frisk och kan klara mig själv, konstaterar Agnes.

Agnes har ingen direkt förklaring för hur hon har kunnat bli så gammal.

– Jag tror att det hänger på generna, skrattar hon. Mamma blev 98 och hon var nästan aldrig sjuk. Jag har också min livsglädje att tacka för att jag har kunnat hänga med så länge.

– Jag äter vanlig husmanskost och tycker om det mesta. Att jag lagar min mat själv från råvaror tror jag är bra. Då vet jag att det inte finns några tillsatser som kan vara skadliga.

Agnes är född i byn Tarasjönäs, ett par mil norr om Ramsele. Hon var det femte barnet av åtta. Föräldrarna var Erik-Petter och Anna-Märta Abrahamsson.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons