Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krunegård lovar galenskap på nya skivan

Annons

Det har varit tyst om Markus Krunegård, men nu har popstjärnan vaknat ur sitt ide. En ny skiva är färdiginspelad och ska släppas i sommar.

Det finns en iver och energi som jag inte satsade på förra gången, säger han.

På Markus Krunegårds förra skiva "Mänsklig värme" från 2012 fanns hitlåten "Askan är den bästa jorden". Titeln visade sig bli en sorts prolog för sångarens fjolår.

Tappade alla låttexter

Först drabbades Markus Krunegård av utbrändhet i våras, sedan förlorade han alla låttexter när datorn försvann på en flygresa från Los Angeles.

När allt var borta var det så hopplöst att det bara flöt på ändå. Det är som att slänga allt man äger, lite som en befrielse, säger han.

Markus Krunegård reste sig trots - eller kanske tack vare - sina dubbla olyckor. Utbrändheten tvingade honom att fundera över vad som egentligen var viktigt.

Du vet när man var liten och föräldrarna sade "det där kommer du förstå när du blir stor"? Det stämmer verkligen. Jag tycker att livet är en enda radda av saker man förstår när man blir större, säger han.

Den nya skivan "Rastlöst blod" består av tio eller tolv låtar (det är ännu inte bestämt) varav den första, "Du stör dig hårt på mig", släpps som singel den 17 februari. Till skillnad från "Mänsklig värme" kommer den nya skivan att vara betydligt mer fartfylld.

Förra gången försökte jag göra en så klassisk popskiva som jag bara kunde. Men som det ofta är för mig så slår pendeln, först är man kär i en blondin och sedan i en brunett. Så nu ville jag ha något yvigt, brokigt och rörigt med energi och galenskap. Jag tycker att vi har lyckats, säger han.

R&b och black metal

"Rastlöst blod" är inspelad på flera håll, bland annat i Stockholm och Berlin. Till skillnad från sina tidigare album, som han har producerat på egen hand, har han denna gång tagit hjälp av Jari Haapalainen (The Bear Quartet) och låtskrivaren Patrik Berger (Icona Pops "I love it").

Under en period läste jag intervjuer med mig själv, lyssnade på all min musik och såg videor från mina konserter. Plötsligt blev Markus Krunegård en stor referenspunkt och i värsta fall en inspirationskälla till Markus Krunegård. Därför kändes det väldigt viktigt att ta in andra, säger han.

Förutom mer energi kommer musiken på den nya skivan att bjuda på överraskningar. Musikstilarna spretar åt lika många håll som det finns låtar, säger 34-åringen.

Den innehåller alltifrån Markus Krunegårds förslag till r&b till black metal-influenser. Titeln "Rastlöst blod" passar bra.

Mer läsning

Annons