Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krugman varnar för japanskt scenario

Annons

Risken för akut finansiell katastrof i eurozonen har undanröjts - men hela västvärlden står nu inför ett nytt hot om kroniska tillväxtproblem av samma typ som Japan har plågats av sedan 1990-talet.

Det säger enligt Paul Krugman, mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne 2008.

Vi har sett denna film. USA och Europa följer det japanska spåret. Faktum är att vi är mer illa ute än Japan, säger Paul Krugman på en konferens i Stockholm.

Princeton-professorn och The New York Times-kolumnisten Krugman, som korats till den ekonomiska debattens Mick Jagger, är en av den internationella ekonomiska debattens världsstjärnor och har drygt 1,1 miljoner följare på det sociala nätverket Twitter.

Västvärldens ekonomier är en väldigt sjuk patient, säger Krugman.

Han liknar de utvecklade ekonomierna vid cancerpatienter, med kroniska problem, som just överlevt en massiv hjärtattack.

Det var mer än fem år sedan och inte ens de mest pessimistiska bedömarna trodde vi skulle lida av den finansiella krisens följder fem år senare, säger han.

Han passar samtidigt på att upprepa sin kritik mot Riksbankens oro för en bostadsbubbla.

Man flörtar faktiskt med deflation, säger han.

Riksbanken och andra ledande centralbanker borde höja inflationsmålet från dagens 2 procent, enligt Krugman. Ett rimligare inflationsmål vore 4 procent, tror han.

Men det kommer inte hända detta årtionde, säger han, och tillägger att det skulle förutsätta att alla ledande centralbanker skulle anamma samma mer eller mindre högre mål.

Mer läsning

Annons