Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kroniskt trötta anklagas för inbillning

Helen Johansson i Sollefteå är inte ensam. Svårt sjuka patienter med kroniskt trötthetssyndrom utestängs från vård runtom i hela landet.

Det visar en enkät med alarmerande slutsatser från riksföreningen för ME-patienter.

Enligt riksföreningens enkät med 210 ME-drabbade har fyra av fem inte fått någon information om sjukdomen av sin läkare, 38 procent har bemötts med nedsättande omdömen som -gnällkärring- och -du snyltar på våra skattepengar- och en fjärdedel har tagits för inbillningssjuka.

Mer än var tredje har fått höra av sin läkare att sjukdomen helt enkelt inte finns.

Riksföreningen uppvaktar nu regeringen och Socialstyrelsen om ökad kunskap, ökad forskning och fler specialistmottagningar.

Västernorrland är inget undantag.

- Situationen är minst lika dålig i Västernorrland. Över 1000 västernorrlänningar har ME enligt den förekomst som har beräknats av internationella forskare. Bara några få har fått diagnosen. De flesta läkare i Västernorrland vet inte hur den ställs, säger kontaktpersonen Gertie Gladnikoff.

- Nu är vi trötta på strutsmentaliteten inom vården. Vi förväntar oss att vårt landsting äntligen inser att det lönar sig bättre att ge oss vård än att ge behandlingar och bemötanden som gör oss sjukare!


KLAS LEFFLER
070-555 20 14