Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Självklart kan inte antroposofernas låtsasmediciner godkännas

Det finns gott om pseudovetenskap. Ufologi, astrologi, homeopati och kryptozoologi för att nämna några exempel. Vissa av dessa roar oss – nog är det roligt att läsa om kryptozoologers jakt på Loch Ness-odjuret.

Andra oroar.

Som när någon påstår att man kan bota sjukdomar med diverse icke godkända "läkemedel".

Det är därför det finns regler kring detta i Sverige. Stränga regler.

Alla läkemedel som används i Sverige är godkända eller registrerade av Läkemedelsverket, detta för att patienter i Sverige ska vara trygga med att de behandlas med beprövade metoder.

De senaste 20 åren har dock Vidarkliniken i Järna – vars anhängare blivit välkända för att inte vilja vaccinera sina barn, vilket orsakat såväl utbrott av mässling som Röda Hund – fått dispens för att behandla patienter med sina antroposofiska preparat. Vid sina behandlingar vid kliniken använder man sig av homeopatiska medel och andra typer av medel som innehåller beståndsdelar från naturen. Men läkemedlen har ingen dokumenterad verkan, i stället handlar det ofta om medel som i vissa fall är utspädda så många gånger att det därmed helt saknar aktiva ingredienser.

Att de får använda dessa preparat beror på att regeringen i ett par decennier med jämna mellanrum har gett dispens för användningen. Senast i december gav man den senaste och nu skulle det egentligen snart vara dags igen. Men enligt ett EU-beslut måste dispensen upphöra och Sverige måste besluta om medlen ska ingå i svensk läkemedelslagstiftning eller om de ska förbjudas.

Självklart ska inte preparat som inte har en bevisad effekt godkännas. Och regeringen kan rimligtvis inte fortsätta att ge antroposofiska och homeopatiska preparat en snällare läkemedelsprövning än skolmedicinska substanser.

Men beslutet dröjer från sjukvårdsminister Gabriel Wikström, S. Kanske är han väl medveten om de reaktioner som utan tvekan kommer om han gör det rätta och låter de antroposofiska läkemedelsbolagen verka på samma villkor som andra.

Läs mer: Slutstriden om den alternativa medicinen

Rörelsens förespråkare är relativt många och framför allt starka. Vidarstiftelsen har bland annat engagemang i Ekobanken Medlemsbank och Steneken Fastighets AB, men också i det välkända företaget Saltå kvarn, vars varor finns i så gott som varenda livsmedelsaffär.

Dessutom sitter Miljöpartiet i regeringen, ett parti där namnstarka representanter tidigare har förespråkat homeopatiska metoder, bland annat har en riksdagsmotion skrivits om detta för några år sedan.

Men röststarka och skickliga lobbyister får förstås inte påverka det beslut som nu regeringen står inför och förhoppningsvis lyssnar sjukvårdsministern istället på de tungviktare på vetenskapsområdet – bland andra Svenska läkaresällskapet, Karolinska institutet och Kungliga vetenskapsakademien, KVA – som fullt förståeligt har invändningar mot bruket av vad som faktiskt inte är något annat än låtsasmediciner.