Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika (S): Rökning ofta mer pest än fest!

Annons

Vaknar av en svalkande vid från fönstret. Har sommarhettan redan avtagit? Bara 22 grader i skuggan tidig förmiddag. Normal svensk sommarvärme.

I år är det också lite mer som vanligt, även om några dagar runt 30 grader får oss att pusta. Uteserveringarna fylls till brädden med sommarlediga människor, men där är allt verkligen inte som vanligt.

Plötsligt kan vi andas fritt, äta utan att grannarna bolmar. Det flesta av oss njuter av förändringen. Rökare är numera en krympande skara, till gagn för folkhälsan.

Förra gången det begav sig, 2005, när rökförbudet inomhus på våra krogar hade genomförts, befann jag mig i Malmö på kongress. Det var sen höst, månadsskiftet oktober-november, men så varmt att uteserveringarna höll öppna sent på kvällarna, till rökarnas stora lättnad. Insvepta i filtar förvisso, men ute satt de och blossade.

Nu är den friheten slut, till icke-rökarnas lättnad. Det är inte skönare att få matstunden förstörd av tobaksrök ute än inne. Nu, som då, har varningsorden haglat. Det blir omöjligt att hålla förbudet uppe. Var ska rökarna ta vägen? Hur långt från uteserveringen måste de gå? Fimparna kommer att skräpa ner i stadsmiljön?

Ändå har diskussionen varit dämpad mot sist det begav sig. Den politiska diskussionen var betydligt hårdare. Denna gång är det mest ett ungdomsförbund som har försökt att hålla motståndet uppe.

I Almedalen gick Liberalernas ungdomsförbund till angrepp mot ansvarig minister, Annika Strandhäll. Protesten utfördes i form av ett gäng liberala ungdomar, utklädda till cigaretter. De kedjerökte fram till midnatt, då förbudet trädde i kraft. Mest skada tog kedjerökarna själva. Annika Strandhäll kunde ta protesten med ro.

Luf vill till och med häva förbudet från 2005. Där har de få med sig. De flesta, även rökare, hyllar numera de rökfria krogarna. På samma sätt som mycket få vill ha tillbaka rökning på flyg, på tåg eller andra publika platser.

Kommer ni ihåg de förskräckliga rökvagnarna på tåg. Jag glömmer aldrig när jag tvingades boka plats i en sådan vagn, eftersom alla rökfria platser var slutsålda. In kom rökare travande och satte sig, sin bokade plats hade de beställt rökfri. Jag kände mig genomrökt hel innan jag var hemma.

Det nya förbudet har dock oroat krogägare, som hålls ansvariga för att se till att rökförbudet hålls. Oron verkar hittills vara rätt obefogad. En stor majoritet finner sig i den nya lagen. ”Svenskar klagar, men när gäller så följer man den, säger Manuel Sirpo på Stockholmspolisen” (DN 29/7). Samma tongångar hörs från Malmö och Göteborg.

Krögarna, har enligt polisen, lyckats hantera den nya lagen på egen hand. Rökarna går några meter ifrån, när de vill röka. Det största problemet är slängda cigarettfimpar. Ett problem som knappast är nytt. Alltför många rökare slänger ifrån sig sina fimpar, var än de befinner sig. Tanklös nedsmutsning av vårt gemensamma rum.

Om något år kommer de flesta att hylla det nya rökförbudet, som säkert får många att sluta feströka. Rökning är ingen fest. För de flesta ren pest.

MONICA SUNDBERG

Monica är skribent och feminist med hjärtat till vänster