Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika (S): Höga smällar döljer viktiga frågor

Annons

Ett år tar slut, ett annat börjar. Hur var året 2019? Vad kan vi förvänta oss av 2020? Ska gängvåld och sprängningar prägla även det år som kommer?

Är det, som Aftonbladet spekulerar (30/12), det i Sverige relativt nyetablerade mc-gänget No Surrender som har utlöst åtminstone delar av gängkriget? De etablerade gillar inte konkurrens.

Ligger det något i Leif G W-uppfattningen att extremhögern ligger bakom en del av sprängningarna? Kanske får vi åtminstone delar av svaren under 2020.

Vad vi vet är att de många sprängningarna har förpassat andra viktiga frågor till bakgrunden. En av dem är mäns våld mot kvinnor, en annan dödsfallen inom arbetslivet.

Aftonbladet journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom har genomfört en tioårig granskning av det dödliga våldet mot kvinnor. 299 dödade kvinnor under en tioårsperiod borde ha skakat om. Minst en dödad kvinna varje månad, år efter år. Dödad av den hon först älskat, sedan fruktat.

De två journalisterna har granskat vad som har hänt i enskilda fall. Kvinnor som har sökt hjälp på olika sätt: Vården, socialtjänsten, polisen. Olika myndigheter har fallerat. Kvinnorna har svikits inte bara av den som till sist har dödat henne. De har svikits av samhället.

Det borde skrämma skiten ur oss, minst lika mycket som sprängningar och dödsskjutningar bland kriminella gäng. Det borde få sitt egna 34-punktersprogram.

Ännu fler går till jobbet, men kommer aldrig hem igen. Runt 50 personer omkommer varje år i arbetsplatsolyckor. Minns ni en av Reinfeldtregeringens absolut första åtgärder efter valvinsten 2006? Arbetslivsinstitutet, som forskade kring arbetsliv och arbetsmiljö, lades ner.

Nedläggningen gav eko långt utanför Sveriges gränser. Vi var många som skrev om det absurda beslutet, som toppades med stora neddragningar på Arbetsmiljöverket. Reinfeldtregeringen såg det som en triumf.

Efter 2014 har ett mödosamt arbete att reparera skadan påbörjats med en ny Arbetsmiljöstrategi och nystartade Myndigheten för Arbetsmiljökunskap, som dessvärre fått en knackig start med egna arbetsmiljöproblem.

Att skyddet för människor på arbetsplatsen är en stridsfråga, känns märkligt. Men så är det! 50 människoliv per år tycks inte bekymra dem som befinner sig på högersidan. Moderaterna kräver redan nedläggning av den nystartade myndigheten. På högeryttern vill SD ta bort fackens rätt att utse skyddsombud och dessutom helt ta bort de regionala skyddsombuden.

Det är i LO-leden de flesta dödsfallen inträffar. Det är de som blir än mer skyddslösa, när forskning och utveckling kring arbetsmiljö skärs ner, när svartarbete ökar och vardagsslarvet på arbetsplatserna inte hålls efter.

Det finns goda skäl att lyfta andra problem än de som smäller högst. Kan vi få ett år där redaktionerna granskar bredare? Där fler tittar på de underliggande samhällsproblemen. Där kraven på brett förebyggande arbete lyfts högt på dagordningen. En stillsam nyårsönskan!

MONICA SUNDBERG

Monica Sundberg är gästkrönikör på ledarsidan