Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Nu måste vi stoppa statens klåfingrighet – upp till kamp för äganderätten!

Det är alltid som mörkast strax före gryningen.
Myndigheterna ägnade fyra år åt att försöka stoppa nybygget av en fäbod i Särna, eftersom det finns en 20 centimeter bred rännil på tomten.

Tjänstemän på Skatteverket jagade fäbodkullan Tin Gumuns i två år, för att tvinga på henne ett digitalt kassaregister trots att det varken finns el eller mobiltäckning på hennes fäbod.

Under Almedalsveckan ifrågasatte regeringens utredare om man ska tillåta privat ägande av skog i framtiden.

När jag hörde det undrade jag var debatten var på väg. Vad blir nästa steg? Att människan äger sig själv, frukten av sitt eget arbete och det hon förvärvat genom frivilliga avtal är en grundsten för rättsstaten.

Jag var själv i Visby under Almedalsveckan. Kvällen före uttalandet var jag med och startade ett uppror för stärkt äganderätt tillsammans med bland andra Martin Moraeus från Orsa. Ett hundratal människor samlades i S:ta Karins ruin, tillsammans med ett par symboliska högafflar.

Det är alltid som mörkast strax före gryningen. Vargtimmen, då mardrömmarna är som verkligast.

Sedan ljusnar det.

I början av juli kom beskedet att Länsstyrelsen upphävde strandskyddet på tomten i Särna. Fastighetsägaren Patrik Ardefelt stod upp för sin rätt, och fick stöd av Centrum för Rättvisa (ideell stiftelse som står upp för individens fri- och rättigheter genom att hjälpa till med rättsprocesser, helt utan kostnad för den drabbade).

Tin Gumuns fick också till sist rätt mot Skatteverket. Efter två års kamp slog kammarrätten fast att det var oskäligt att kräva kassaregister i hennes fäbod. Hon gav sig aldrig, utan engagerade vänner, bekanta, tjänstemän i Rättviks kommun och LRF för sin sak.

Och i veckan fick så regeringens utredare sparken. Martin Moraeus, jag och de andra var inte ensamma om att vilja värna äganderätten. Vi har redan fått sällskap av ytterligare 3000 på Facebook. Klippet med uttalandet om att avskaffa den privata äganderätten har delats över 1500 gånger, och visats över 200 000 gånger.

Tillsammans är vi starka. Det behövs. För än är det långt till dag. Låt mig ge två exempel.

På Molstaberg i Sörmland kämpar familjen Aschan för att kunna fortsätta föda upp får. I fjol dödades 80-talet får i mer än tio vargattacker. Tack vare deras envetna kamp har Länsstyrelsen nu beviljat skyddsjakt så att de kan värna sin egendom, men ännu har ingen varg skjutits.

I Arbrå i Hälsingland har fem skogsägare blivit förbjudna att avverka sin skog. Skälet är fågeln lavskrika, som är utbredd från Norge till östra Sibirien. I Sverige trivs den i granskogar äldre än 60 år. Draget till sin spets innebär detta ett stopp för avverkning av granskogar norr om Dalälven. Skogsstyrelsen tänker inte betala ut någon ersättning till de drabbade skogsägarna, som får se sitt pensionskapital försvinna.

Men skogsägarna ger sig inte utan strid, de heller. Låt oss stötta dem.

Det är alltid som mörkast strax före gryningen.