Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Intressant att se om Foppa kan bli mästare – här också

"Mästarnas Mästare" är ett sevärt program oavsett vilka idrottare som är med.
Nu har Sveriges television fått med Peter Forsberg.
Det här ska bli intressant.

Ingen med sportsliga framgångar endast på distriktsnivå kan räkna med ett erbjudande från Sveriges Television.

För att vara med i Mästarnas Mästare krävs sannerligen insatser utöver det vanliga – även när SVT kommit till den åttonde säsongen och många av våra stora genom tiderna redan hunnit passera framför programledaren Micke Leijnegard.

Med Peter Forsberg på startlinjen valde vi förstås att haka på till södra Spanien, där deltagarna bodde i Nijar – och där det tävlades dagarna i ända på platser som noga valts ut av SVT:s förtrupper.

Mycket är sig likt i mästarna. Leijnegard leder programmet. Mästarna bor lyxigt, det tittas på filmer från atleternas karriärer – och det duelleras om nätterna tills bara några få finalister är kvar.

Nytt för säsongen är att tre av sex från varje grupp får en finalbiljett. Det låter inte som en särskilt upphetsande förändring, men på plats i Spanien fick jag flera gånger berättat för mig att det skulle leda till att högre tempo i de två finalprogrammen.

Att Foppa äntligen kunde tacka ja till Mästarna fick naturligtvis många att jubla. Till och med hans medtävlare i den första gruppen var impade och nästan skraja för att vara den som slår ut självaste Foppa.

Bland andra orienteraren Karolina Höjsgard sa så, och hon menade det.

Det går att förstå hennes resonemang, även om hon rimligen i första hand borde tänka på sitt bästa.

Och då kan man ju föreställa sig hur mycket Sveriges Television önskar att Foppa ska vara med länge, och göra så bra ifrån sig att tv-publiken inte vågar lämna rutan ens för att gå på muggen.

Av förklarliga skäl ska vi här och nu inte orda för mycket om den spänning som komma skall. Ni som sett programmet kommer kanske ihåg hur det brukar inledas, och den här gången ska det också hängas i stänger ovan vatten.

Den grenen – och det finns fler – blir varje gång rätt omdiskuterad. Lätt kropp anses betyda en fördel. Möjligen är det så. Och den som är skicklig på att sitta länge i 90 grader kommer att få nytta av det.

Liksom det är för alla som klarar av att dra den där förbaskade ringen genom labyrinten där man åker på stötar så fort ringen sladdar det minsta.

Den grenen – och nattduellen – kan SVT få göra något åt, om man frågar mig.

Annars har jag bara förväntningar på den här säsongen, också.

En Foppa i mer än helskägg kommer att slita ont, var så säkra på den saken. I flera medtävlare får han hårt motstånd redan i kvalomgången, och det ska som vanligt till både tur och skicklighet för att gå långt.

Det här ska bli spännande.

Läs också: Foppa tappade nio kilo inför Mästarnas Mästare: "Ville inte göra bort mig"

Foppa lovar brakmiddag till alla mästarna

Foppas laddning störd av sent plan

Foppa nervös inför mästarkampen: "Jag ljuger om jag säger något annat"