Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Lars Landström: "Alicia Wikander är den nya Ingrid Bergman"

Alicia Wikander är den nya Ingrid Bergman, oavsett om hon får en Oscar under söndagskvällen eller inte för sin roll i filmen ”Den danska kvinnan”.
Det är skådespelarna som bli nominerade många gånger till Oscar som vinner många Oscar.

Ingrid Bergman blev nominerad sju gånger till en Oscar och tre gånger fick hon en Oscar. Den lika stora Hollywoodlegenden Lauren Bacall blev nominerad en enda gång till en Oscar (som hon inte vann, trots att hon var favorit) och fick först på äldre dagar en Oscar. En heders-Oscar för sina många fina roller i Hollywood.

Ingrid Bergman och Lauren Bacall var så lika varandra som två människor kan vara utan att vara släkt med varandra.

Båda var stora stjärnor i Hollywood . Båda hade Humphrey Bogart som en gemensam nämnare.

Ingrid Bergman egentliga debut på film (förutom en pytteliten statistroll 1931) var i filmen ”Munkbrogreven” 1935 mot Edvin Adolpsson, den svenska filmens stora stjärna. En film som blev hennes omedelbara genombrott. Hon var då 19 år gammal. Lauren Bacall debuterade i filmen ”Att ha eller inte ha” mot Humphrey Bogart, den amerikanska filmens stora stjärna. En film som blev Lauren Bacalls omedelbara genombrott. Hon var då 19 år gammal.

Ingrid Bergman och Lauren Bacall var båda långa skådespelerskor, båda var 1,75. Båda hade växt upp som enda barn med en ensam förälder. Lauren Bacalls far var en kuf som försvann ur bilden direkt efter hennes födelse och hon växte upp med sin älskade mamma, som hade en stark tro på hennes förmåga. Ingrid Bergmans mor dog när hon var två år och hon växte sedan upp med sin älskade pappa, som hade en lika stark tro på sin dotters förmåga.

Lauren Bacall gick på en scenskola som hon tvingades lämna efter ett år för att hon inte hade råd att fortsätta. Ingrid Bergman gick på Dramatens scenskola som hon lämnade efter ett år för att gå över till filmen.

När Ingrid Bergman var 19 år debuterade hon (förutom en liten statistroll) mot en stor manlig stjärna i den svenska filmen. Stjärnan hette Edvin Adolphsson (filmen hette ”Munkbrogreven”). Lauren Bacall var också 19 år när hon debuterade. Även hon mot en stor manlig stjärna. Humphrey Bogart i filmen ”Att ha eller inte ha”. Båda skådespelerskorna hade kärleksaffärer med sin respektive motspelare.

Lauren Bacall gifte sig dock med sin motspelare. Hennes äktenskap med Humphrey Bogart blev Hollywoods mest berömda äktenskap. Ingrid Bergman hade 1942 spelat mot Humphrey Bogart i den mest klassiska filmen av alla amerikanska filmer, ”Casablanca”. Att den kärlek hon visar Bogarts rollfigur Rick i ”Casablanca” inte motsvarades av verklig kärlek hade två förklaringar. Humphrey Bogart var gift med en alkoholist som var våldsamt svartsjuk, hon slog honom fysiskt om han visade intresse för en motspelare. Ingrid Bergman var dessutom gift. Humphrey Bogart var annars en man som hon nog var lite förälskad i, även om det var en obesvarad kärlek. Titta på bilden som togs i samband med inspelningen av ”Casablanca”, när hon tittar kärleksfullt på Humphrey Bogart.

Lauren Bacall var inte gift när hon spelade mot Humphrey Bogart i ”Att ha eller inte ha”. Bacall och Bogart blev omedelbart kära i varandra. Biobesökarna kunde se kärlekens lågor mellan de två. Efter diverse hemlighetsmakerier lyckades Bogart få skilsmässa från sin våldsamma fru och Lauren Bacall och Humphrey Bogart kunde gifta sig med varandra. Ålderskillnaden var 25 år men äktenskapet blev mycket lyckligt och paret fick två barn, en son och en dotter. Humphrey Bogart hade varit gift tre gånger tidigare men hade inga barn. Efter tolv års äktenskap avled Bogart av cancer i matstrupen, bara 57 år gammal.

Ingrid Bergman blev lika plötsligt kär i den italienske filmregissören Roberto Rosselini när hon spelade i hans film ”Stromboli”. Hon hade redan ett barn, dottern Pia med tandläkaren och senare hjärnkirurgen Petter Lindström, men fick ytterligare tre barn med Roberto Rosselini. Lauren Bacall gifte ett antal år efter Bogarts död sig igen. Det andra äktenskapet med Jason Robards, en stor teater- och filmskådespelare, gav sonen Sam. Äktenskapet varade i åtta år. Jason Robards var alkoholist och blev helt oregerlig när han drack. Han blev senare nykter alkoholist och de två skådespelarna blev efter sitt äktenskap goda vänner.

Ingrid Bergman och Lauren Bacall var gravida tre gånger. Ingrid Bergman fick tvillingar, döttrarna Isabella och Ingrid Isotta, i sin sista graviditet. Ingrid Bergmans make Roberto Rosselini var en bohemisk känslomänniska som hade som princip att hon inte fick spela i några andra filmer än de han själv regisserade. Efter att hon spelat i en film av den franske regissören Jean Renoir – godkänd som ett undantag från principen ”bara i mina filmer” eftersom han var en stor konstnär som regissör – och sedan gjort stor succé i en fransk pjäs blev det skilsmässa. Orsaken var att Rosselini haft en affär och fått barn med en indisk kvinna i samband med en film i Indien. Ingrid Bergman sörjde dock inte skilsmässan och efter en tids bråk om vårdnaden av barnen blev de två mycket goda vänner.

I sin självbiografi - prisbelönad och mycket välskriven - ”By Myself” nämner Lauren Bacall Ingrid Bergmans namn en enda gång. Humphrey Bogarts mest berömda film ”Casablanca” nämner hon vid ett enda tillfälle. Ingrid Bergmans namn nämner hon när hon räknar upp skådespelarna i filmen ”Mordet på Orientexpressen”, ett av tretton namn. Båda skådespelerskorna spelade till slut i samma film. I slutscenen, när detektiven Hercule Poirot samlat alla som kan tänkas ha begått filmens mord, sitter de till och med bredvid varandra. Ingrid Bergman fick en Oscar för sin biroll som missionären Olsson. Lauren Bacall gjorde en lika bra roll som Mrs Harriet Hubbard, men nominerades inte ens till en Oscar.

Lauren Bacall hade stor framgång på Broadway i teaterpjäsen ”Kaktusblomman”. Dock fick Ingrid Bergman rollen när pjäsen blev film. ”Hon hatar dig”, berättade Ingrid Bergmans dotter Pia, som hade intervjuat Lauren Bacall som tevejournalist. Mor och dotter såg en musikal där Lauren Bacall gjorde huvudrollen, som hon senare belönades för med en Tony, den amerikanska teatervärldens Oscar. Lauren Bacall fick två Tony, för två musikalroller. Ingrid Bergman fick en Tony för sin roll som Jean d´Arc i en pjäs av den store amerikanske dramatikern Robert E Sherwood. Även Lauren Bacall spelade i en pjäs av Robert E Sherwood och han var mycket god vän till båda skådespelerskorna.

Ingrid Bergman berättar i sin självbiografi (som kom 1979, året efter Lauren Bacalls självbiografi) att hon knackade på dennes loge med orden ”It´s the woman you hate”. Ingrid Bergman berättar sedan att de blev ”mycket goda vänner”. Det hade också varit ännu mer märkligt om två så likartade Hollywoodlegender, med samma talanger, de var som tvillingar fast de inte var släkt, båda varma, humoristiska och vänliga, med många gemensamma vänner, hade fortsatt att undvika varandra.

Alicia Wikander gör Ingrid Bergmans röst i den mycket fina dokumentärfilmen om Ingrid Bergman, ”Jag är Ingrid”.

Även i ett annat avseende är Alicia Wikander mer lik Ingrid Bergman än Lauren Bacall. Hon vet hur man gör för att bli nominerad till en Oscar.

Fakta - Fler märkliga likheter mellan Ingrid Bergman och Lauren Bacall:

Ingrid Bergmans älskade far avled i magcancer vid 57 års ålder. Lauren Bacalls älskade mamma avled i en hjärtsjukdom vid 57 års ålder. Lauren Bacalls älskade make Humphrey Bogart avled vid 57 års ålder.

Lauren Bacall var mycket musikalisk, hon sjöng och dansade i två musikaler. Ingrid Bergman var en bra pianist, hon spelade piano i tre filmer och sjöng överraskande bra i filmen ”The Bells of St Marys” och dansade även sällskapsdans i flera filmer.

I filmen ”The Bells of St Mary” spelade Ingrid Bergman en katolsk nunna och i filmen ”Joan of Arc” spelade hon ett katolskt helgon, fast hon inte var katolik. Lauren Bacall satte sin son Stephen i katolsk skola, fast varken hon eller pappan Humphrey Bogart var katoliker.

Lauren Bacall var judinna. Ingrid Bergmans moster hade i viskande ordalag berättat för henne när hon var barn att det fanns judiskt blod i deras tyska släkt. Hon spelade också staten Israels premiärminister Golda Meir i sin sista roll.

Lauren Bacalls son Sam med Jason Robards blev framstående skådespelare. Ingrid Bergmans dotter Isabella med Roberto Rosselini blev framstående skådespelare. Lauren Bacalls dotter Leslie (döpt efter Leslie Howard, skådespelaren som både Bogart och Ingrid Bergman hade spelat emot) är yogalärarinna i New York. Ingrid Bergmans dotter Ingrid Isotta är lärarinna i litteraturkunskap på ett universitet i New York. Lauren Bacalls son Stephen är bland annat fastighetsmäklare i Kalifornien. Ingrid Bergmans son Robertino är bland annat fastighetsmäklare i Monaco.

Lauren Bacall var mycket engagerad i rasfrågor och engagerade sig hårt för liberala politiker i USA. Ingrid Bergman skulle spela en teaterpjäs om Jean d´Arc i Washington 1946 och gick i en mycket uppmärksammad presskonferens till hård attack mot rasdiskriminering, att svart publik inte tilläts på teatern. ”Jag spelar aldrig mer teater i Washington förrän denna rasdiskriminering upphört”, deklarerade hon.

Ingrid Bergman hade lärt sig franska i skolan och talade språket så bra att hon spelade både film och teater på franska. Lauren Bacall hade också lärt sig franska i skolan och talade även hon språket så bra att hon spelade på franska i en fransk film. Både skådespelerskorna belönades med en Cesar, den franska filmens Guldbagge.

Lauren Bacall besökte Paris varje år i många år. Ingrid Bergman bodde utanför Paris i sitt tredje och sista äktenskap. ”We will always have Paris” som Rick säger till Ilsa Lund i slutscenen i ”Casablanca”.

Ingrid Bergman spelade i 11 filmer i Sverige. Lauren Bacall spelade i två filmer i Sverige. Två filmer inspelade i Trollhättan av Lars von Trier, ”Dogville” och ”Manderlay”. Båda skådespelerskorna hedrades efter sin död av Svenska Filminstitutet.

Både Lauren Bacall och Ingrid Bergman dog i månaden augusti. Ingrid Bergman den 29 augusti 1982 och Lauren Bacall den 12 augusti 2014.

Ingrid Bergmans far var konstnär och fotohandlare. Lauren Bacalls man Humphrey Bogarts mor var konstnär (barnboksillustratör bland annat). Humphrey Bogarts far var kirurg. Ingrid Bergmans första man blev hjärnkirurg.

Lauren Bacalls mor var inte född i USA, hon var född i Rumänien. Ingrid Bergmans mor var inte född i Sverige, hon var född i Tyskland.

Lauren Bacall och Ingrid Bergman spelade båda teater i England. De spelade många gånger mot samma skådespelare och hade samma regissörer, i både film och teater. Några exempel: Lauren Bacall spelade exempelvis mot Gary Cooper i en film regisserad av Michael Curtiz, några år efter att Ingrid Bergman hade spelat mot Gary Cooper och någon månad tidigare i en film, Casablanca, regisserad av Michael Curtiz. Lauren Bacall spelade mot Gregory Peck några år efter att Ingrid Bergman spelat mot Gregory Peck. Gregory Peck var en av Lauren Bacalls bästa vänner. Mot slutet av sitt liv berättade Gregory Peck i en intervju att han och Ingrid Bergman hade en kärleksaffär under inspelningen av filmen ”Spellbound”.