Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika av Kurt-Göran Öberg: Valfrihet in absurdum

Det ska va gött å leva, sjunger After shave i ett revynummer. Att livet är en sorts revy med blandat innehåll. Ömsom gott och ömsom trist på livets stig om jag tillåts få bli en aning filosofisk.

Annons

Vi jagar och jäktar efter bekräftelse och framgång. Spelar på Lotto och Bingo lägg därtill nätets aggressiva reklam att håva hem storkovan på alla Casinospel som frestar oss! Men vi ”spelar” på annat också när samhället har marknadsanpassat sig. Vi skall välja rätt, lägga ner mycket tid på att botanisera efter det billigaste priset på utlandsresan, dataprylen eller bilförsäkringen. Den optimala valfriheten, att själv ta det totala ansvaret för att hushålla med det vi alla vill ha mera av – pengar! Detta gör att vi lägger mycket tid på att sänka utgifterna så att plånboken får behålla något av det vi måste lägga ut på livets nödtorft.

Jag har ögnat på programmet Lyxfällan. Där ser vi en helt annan sida av hur livets behövligheter kräver av vissa individer. Personer som lever ett liv i ”sus och dus”, tack vare en hel kortlek av kreditkort som fått dem att fastna i den där bedrägliga fallgropen då kontrollen gått över styr. Konsumtionsmissbruket är ett faktum!

Det finns skilda missbruk i samhället. Alkohol, droger, mat är klassiska, men konsumtionsmissbruket är kanske det allvarligaste och minst diskuterade. Vi kan se hur erbjudanden lockar oss till köpupplevelser som ger oss kickar av att besöka gallerior och köpcentra. Oraklet Ingvar Kamprad fick fixerade kommunalråd att jubla i högan sky över, där köptemplet kommer att uppföras för evig tid kommer att rädda den utvalda platsen. Orter som inte ”följer John” har inga lysande framtidsprognoser...

När väl snöbollen börjat rulla, vet vi inte vart det tar vägen. Men vi ser hur systemen utvecklar sig till att bli krångliga att vanliga människor får svårt att hänga med. Ett exempel som passar bra att lyfta fram nu i vinterkylan är hur avregleringar ökar jakten på större vinster, är elmarknaden. Kolla hur räkningen ser ut. Elen för sig och distributionen för sig. Här finns ingen valfrihet. Vi sitter fast i monopolets rävsax med kraftigt ökade kostnader. Vindkraften behöver kraftfullare ledningsnät för att skicka iväg strömmen söderut! Miljöfrågor är, som jag uppfattar det, ett förträffligt argument att tysta ner kritiken mot systemet med utsläppsrätter och skattepåslag för villakonsumenterna.

Vidare har vi fått veta hur det fungerar med valfriheten - rörligt eller fast elpris. De trogna och samvetsgranna elkunder som vill känna sig trygga med leverantören och tackat ja till ännu ett i raden av avtal med fast elpris till extra lågt pris. Valfrihetens belöning blir absurd då den lojale villakunden får finna sig i att betala väsentligt mycket mer per år för elen än ett avtal med rörligt pris!

De ska vara gött och leva heter det i visan, medan marknaden gör allt för att det skall vara dyrt att leva, samtidigt exploateras klotet genom vår överkonsumtion!

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons