Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika av Gunnar Fredriksson: Körsång – en rik tillgång

Kärleken till sången, musiken och de taktmässiga rörelserna tar tag i lyssnaren i bänken. De urgamla spända trådarna från våra fäder finns kvar i generna och ligger som grund för den religiösa människan. Hur hojtades det, danades och stampades det inte i fordom tid och i vissa länder än i dag? Sången, musiken och dansen är kärlekens stora gåva; i sakrala sammanhang ovärderlig.

Annons

Under den termin som gått har vi som besökt Domkyrkan i Härnösand fått uppleva den andliga världens dimension i sången. Både under mässorna och i konserterna. Tonerna som strömmat från koret när domkyrkokören medverkat har varit mycket stort att ta emot, Kapaciteten i sången är av sådan hög klass att man förundras över hur en sån kvalitativ kör kan växa fram på en relativt liten ort. Troligen finns anorna i botten i kulturstaden.

Där orden inte räckt till har sången och musiken mången gång i olika sammanhang tagit över, så tror jag de flesta upplevt det, vare sig det gäller körsång eller när orgeln fyller rummet med toner från de stora mästarna. Det enorma arbete som krävs av sångare och inte minst ledare, kan inte genomföras om inte engagemanget, sångarglädjen, och känslan av att ge någonting finns inombords. Men det behövs mera; utbildning i genrens alla former; övning och åter övning, att tjusa och lämna spår.

Detta tycks vara sångarnas gåva; att kunna ge! Och nu när de tonat ut för den här säsongen väntar vi inombords till en ny termin med domkyrkokören och dess ledare; till att förtrolla och hänföra lyssnarna och att ge upplevelse i en värld som så väl behöver förtrollas.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons