Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Gunnar Fredriksson: Det äkta gammeldagska!

Hösttid – tunnbrödsbak, så var det i alla fall förr. Då öppnades bagarstugorna på landet för det traditionella höstbaket. Vårens brödbak var på upphällningen och nu skulle det bakas tunnbröd som räckte över vintern fram till i maj. Alltså två gånger om året var detta påfrestande brödbak ett måste. Påfrestande? Jo, receptet kommer längre fram.

Annons

Det bakas ju fortfarande i de bagarstugor som har hällar och ugnar kvar men inte i traditionell mening utan mera hippsan som hoppsan. Ännu är vi många kvar från tiden när bakningen var ett måste, långt före ”bäst före datum” skapades och det maskinellt bakade Vasa Husmans bröd var en raritet. Husman ansågs som en revolutionerande knäckebrödstyp när det kom ut 1933, Vasabröd grundades i Skellefteå 1919 av bagaren Lundström under namnet AB Skellefteå Spisbrödsfabrik. "Wasabröd ger råg i ryggen", var en slogan i konkurrensen med det hembakta. Men på landsbyygden härskade det hembakta.

Att brödbak var ett mycket påfrestande arbete vet jag av viss erfarenhet eftersom nyfikenheten satte mig på prov i en bagarstuga. Det blev inte många kakor, när jag gav upp hade de ovana armarna med kavel och brödfjäl fått nog.

Egentligen behövs bara en titt på receptet för att begripa den mödosamma dagen vid bakbordet och den heta ugnen. En bagerska och en grädderska var hela styrkan som bakade ut den enorma degstöpan. Ett gammalt recept som jag skrev av 1985 berättar:

Av satsen blir det 90 kakor (drygt 50 cm i diameter).

13 liter vatten, 2 liter sötmjölk, 4 kg vetemjöl för utbakning, 18 kg rågsikt, ca 3 kg rågmjöl, 3,5 hg jäst. Salt, brödkryddor om så önskas. Degen sätts vid 4-tiden på eftm. Bakugnen varmeldas med klamnved samma tid. Bakningen börjar dagen efter vid 6 – tiden och pågår i ca 10 timmar eller till stöpan är tom och de 90 brödkakorna ligger färdiga. (Klamnved ett gammalt norrländskt ord för 1 meters björkved klyven längs efter-)

För den äldre generationen är det gamla brödbaket en mera tilltalande värdegrund än vad som råder i vårt jäktande prestationssamhälle. Tant Maja som bakade vårt tunnbröd var idealiserad av de tankegångana. Hon var fysiskt en stabil kvinna som skapad för brödbord och kavel. Långt ifrån alla klarade att kavla ut den enorma degstöpan. Eftersom det oftast bakades två dar i sträck med liknande recept förstås att det krävdes fysik av ovanligt slag.

Du läsarn’ Nu är jag lyckligen lottad med ett äkta stycke hembakt från järnhällen, det har lång hållbarhetstid men får det inte!

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel