Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika av Gunnar Fredriksson: Bär på buskar och ris

Årstiderna för oss in i olika faser här i livet. Nu är vi ju inne i hösttiden. Den är både inom och utom oss och båda delarna är bäst. Höstboken jag har i närvaron förnöjer mitt ”inom” om Åland som jag trodde mig känna till ganska väl men blir grymt besviken på det jag missat. Åland ska jag återkomma till och påminna alla andra som inte vet eller bara förnöjer sig med båtresan över havet mot öster.

Annons

Just nu gäller det som är ”utom”; alla bär på buskar och ris. Tyvärr saknar jag bären i riset; lingon och blåbär, eftersom min lekamen säger ifrån att gå krokig och i ojämn terräng. Det blir torgköpta för första gången men jag förlikar mig. Däremot har en annan bärsort dykt upp som inte kräver ryggböj för att komma åt. Rak lång efter buskarna hyvs klasarna ner i hinken och inte behövs långa transporter heller till bärbuskstället. Nästan bara bakom knuten. Det är nämligen så att stan bjuder på dessa bär. Tror jag i alla fall. Stället? Jag plockar dem på morronpromenaden som går runt Arenan och mot Strandparken.

Två nyttiga flugor i samma smäll, kan man säga även för den svagbente. I häcken som löper runt Arenan ut mot fjärden växer nämligen aroniabäret. Vi är några som upptäckt nyttigheten och de lätt plockade bären som växer i stora klasar, blå till färgen och cirka 5-6 millimeter i diameter. Nu hoppas jag verkligen på att det inte handlar om tjuvplockning efter som de växer på kommunens mark och den är ju, så vitt jag förstår, även min mark. Bären räcker åt många flera men inte för någon invadering.

Wikipedia är mycket upplysande om aroniabärens suveräna nyttigheter. Bara slå upp och läs! De kan plockas ända till frosten nupit tag i dem, då försvinner den något beska smaken och sockerhalten känns bättre. Det är också idealiskt att frysa dem, det har samma verkan som naturens frost.

Nu har jag tipsat för de som inte känner till att vi har så nyttiga bär inom stadens hank och stör. Men passa på innan de faller på marken till ingen nytta.

Efter det här; jag öppnar kylskåpet, tar fram burken med aroniamarmelad och brer på men redan vid frukostbordet har jag blandat en näve i muggen med kvarg. Du läsar’n, hösten ska vi ta vara på, både den inom och utom oss! Den är en ljuvlig tid, den håller oss sällskap ända till oktober då vår almanacka signalerar vintertiden.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel