Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokodil hittades i växthus

Annons

En två meter lång, livs levande krokodil. Det hittade polisen vid en husrannsakan i en villa i Malmö.

Nu omhändertas reptilen, men frågan är var den ska hamna.

Krokodilen hittades i växthuset och en 40-årig man greps misstänkt för häleri i samband med tillslaget. Med största sannolikhet är det ett exemplar av den utrotningshotade nilkrokodilen.

På eftermiddagen beslutade länsstyrelsen att nilkrokodilen ska omhändertas med stöd av djurskyddslagen.

Krokodilens plats i växthuset överensstämmer inte med de krav som djurskyddslagstiftningen ställer, säger Paula Hultgren, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, som har inspekterat utrymmet. Det handlar om för liten yta, för lite vatten, för kallt och skaderisker.

Rent praktiskt ska omhändertagandet verkställas av polisen. Krokodilen kommer att föras till en tillfällig förvaring i en bättre miljö där den ska undersökas av veterinär. Det blir Skånes länsveterinärer som därefter får besluta om krokodilens vidare öde.

Det kan hända att man finner att djuret är i ett så dåligt slag att det måste avlivas, säger Mikael Ringman på länsstyrelsens kommunikationsenhet.

Om krokodilen ska flyttas blir det först till ett så kallat bakhägn i någon djurpark. Var den till slut är ytterst oklart.

Skansen-Akvariet, som redan har kubanska krokodiler, hör till de tillfrågade.

Men nej. Den är för stor, säger chefen Jonas Wahlström. Skulle vi ändå släppa in krokodilen bland våra nuvarande krokodiler så skulle den snart bli ihjälbiten. Krokodiler försvarar sina revir. I Nilen kunde de bråka en stund och sedan simma iväg en bit från varandra, och allt vore frid och fröjd. Men det går ju inte här.

Troligen finns det ingen djurpark i Sverige som redan har nilkrokodiler. Så vad kan man göra?

Jonas Wahlström:

Jag vet inte. Det är svårt. Det enda är om någon djurpark skulle vilja satsa på nilkrokodiler och sedan också letar upp en annan passande nilkrokodil av motsatt kön. Det är ju ingen mening att ha en ensam krokodil.

I maj i fjol lyckades en konkursförvaltare i Arvika, efter många om och men, placera tre nilkrokodiler av samma storlek som den i Malmö, hos en krokodilfarm utanför Budapest. Krokodilerna hade blivit "över" då Zooparken i Charlottenberg året dessförinnan försattes i konkurs.

Advokat Peter Rimo i Arvika:

När det visade sig att det inte fanns någon djurpark i hela Norden som kunde ta emot krokodilerna, ville myndigheterna att jag skulle låta avliva dem. Men efter mer än ett halvår fick jag napp i Ungern. Och där lever de nu och har hälsan. De har till och med förökat sig.

En nilkrokodil kan bli upp till fem meter lång. Arten är A-klassad i den internationella så kallade Citeslistan och får inte köpas eller säljas mot ersättning.

Vid husrannsakan hittades också en död, nedfryst krokodil som beslagtogs av polisen, skriver Sydsvenskan.

Mer läsning

Annons