Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritisk till begreppet av ordet pedofil

Kritisk till begreppet av ordet pedofil

Nea Mellberg, sociolog och forskare i Umeå, är kritisk till att begreppet pedofil används så ofta om sexuella förövare.

- Ordet fördunklar och skapar en bild av någon avlägsen person som inte är som oss, säger hon.

Genom att kalla sexuella övergrepp mot barn för pedofili flyttar vi problemet långt bort från oss själva, anser Nea Mellberg.

- De flesta män som förgriper sig på barn har även sex med kvinnor, och de flesta sexuella övergreppen sker i normala sociala sammanhang.

Nea Mellberg forskar om sexuella övergrepp mot barn. Hon vill inte uttala sig specifikt om det nu aktuella fallet. På frågan hur förövarna närmar sig barnen, poängterar hon att det handlar om en maktrelation.

- Barn behöver inte hotas, utan manipuleras in i delaktighet av en person de känner och har förtroende för, säger hon.

Förövaren lockar barnet med något som är kul eller spännande och får det att känna sig utvalt och speciellt. Barnet blir förvirrat, känner skuld och skam.

- Det kan också ha varit skönt på ett sätt som barnet inte förstår, säger Nea Mellberg.

Det viktigaste för ett barn som utsatts för övergrepp är att få bekräftelse och slippa känna ansvar. För att försöka förstå hur övergrepp kan ske tycker Nea Mellberg att vi bör koncentrera oss mer på vad som händer, eller inte händer, efteråt än på att fråga oss vad det är för särskilt med förövaren.

- Ytterst få polisanmälda fall går till rättegång och det är svårt att få fällande domar, säger hon. Rättssystemet är inte gjort för barn.

Kristina Milton

Läs mer om pedofildom under fliken Härnösand