Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserade polisinlägg stoppas

Annons

"Skicka i väg patrasket", lyder ett av flera inlägg om kravallerna i Husby i en Facebookgrupp för tusentals poliser.

Polisförbundet, som i viss mån ligger bakom gruppen, reagerar starkt. Tills vidare stoppas nya inlägg.

Det är fruktansvärda inlägg och helt oacceptabelt, särskilt då det rör arbetet. Det har förts en diskussion om att man gör sådant här av frustration och stress. Men det ursäktar inte de här inläggen, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

Redan på torsdagen publicerade Expressen inlägg där poliskritiker hånas. Nu visar det sig att poliser också skriver om specifika insatser. "Man kan bli trött för mindre. Rubriken i tidningarna borde vara: idiot struntade i att bron var öppen", om dödsolyckan vid Hjulstabron. "Åh vad jag önskar att jag och min kompis Sigge var där", om upploppen i Husby i maj. "Sigge" syftar på tjänstevapnet, en Sig Sauer.

Facebookgruppen startades efter ett arbete inom Polisförbundet om hur medlemmar skulle fås att engagera sig. Nitz känner därför ett ansvar. Hon tvekar inte på frågan om uppmärksamheten skadar polisen.

Ja, det är glasklart. Varje enskild polis som säger något negativt får ju resten av polisen stå för.

Rikspolischef Bengt Svenson har sagt, om hånen mot poliskritiker, att kommentarerna är "mycket olämpliga". Men han ville på fredagen inte specifikt säga något om till exempel Husby-inläggen.

Polisförbundet har nu bett administratörerna - några är anställda på fackets kansli - att radera vissa inlägg.

Under ett telefonmöte på fredagseftermiddagen lägesrapporterade administratörerna till Lena Nitz och 2:e vice ordföranden Erling Staxäng. Ett nytt möte är inplanerat till nästa fredag.

För tillfället har inlägg stoppats tills man vet mer, säger förbundets presskontakt Ulrica Nordström.

Att enskilda poliser skriver den här typen av inlägg är inte bra, även om det knappast avspeglar hela kårens åsikter, enligt Rolf Granér, polisforskare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Men det är bra att någon reagerar på eländet. Om inte annat får vi höra saker som annars kanske bara kommer fram i personalrum och radiobilar, säger han.

Mer läsning

Annons