Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiken mot Vasaloppet överskuggar glädjen – har fått många arga mejl: "Jag tycker det är tråkigt"

Efter turbulensen som uppstod när Britta Johansson Norgren stängdes av herrklungan har överskuggat allt annat. Nu är utvärderingen påbörjad, men beslut om hur problemet ska lösas får vänta.

Arbetet med allt kring Vasaloppsveckan slutar ingalunda efter att alla startande gått i mål på söndagen. Redan på måndagen började arbetet med utvärdering kring allt som hänt, men damernas uteblivna spurt är inte en av de prioriterade frågorna innan påsk, då allt annat ska vara klart.

LÄS MER: DEBATT: Oengagerad Vasaloppsorganisation hindrar elitkvinnorna

– Vi har rutiner varje år där vi har utvärdering av Vasaloppet. Jag kommer väl att ha möten med 300 människor och kommer väl att få in 80-90 utvärderingar. Men i dag och i går är det mest att svara på media och arga mejl, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.

Anmälan till nästa års Vasaloppskarusell öppnar den 20 mars. Därför måste allt som ska vara klart tills dess prioriteras.

– Vi har inte bordlagt frågan och vi kommer att diskutera det här men vi ska ju öppna anmälan till nästa år. Det är det som är prioriterat. Vi har frågor som är viktigare att vara snabbare med inför att anmälan öppnar, säger Höglund.

Att frågan kring att damerna fick trängas med herrarna har exploderat har inte heller gått Vasaloppsorganisationen förbi. Det har kommit många arga synpunkter från människor som menar att arrangörerna diskriminerar damerna och säger att de aldrig ska åka Vasaloppet igen på grund av det som inträffade i söndags. Det har också kommit in förslag på hur det skulle kunna lösas till nästa år.

LÄS MER: Herråkare störde dameliten – oförstående efter diskning: "Vi konkurrerar ju inte"

– Vi har väl fått 50 mejl med patenterade lösningar med allt från funktionärer med rep, extra slinga i Moraparken till blinkande ljus, berättar Höglund.

Hans egen upplevelse av det som hände och där Britta Johansson Norgren drabbades hårdast är blandad.

– Jag känner någonstans att vi har som arrangör kunnat prestera många nöjda och glada deltagare. Den här frågan har överskuggat det och det tycker jag är lite tråkigt, säger Tommy Höglund och fortsätter:

– Britta ser nyktert på det. Hon och jag har pratat efter målgång och jag har bett henne fundera utifrån hennes kunskaper och erfarenheter på hur det skulle kunna lösas. Men det är inte bråttom att forcera fram något svar på det.

Han ser också att frågan engagerar många, delvis för att Vasaloppet är så stort. De har fått blandad respons och en övervägande del har varit negativ men folk tycker också att den största charmen med Vasaloppet är att könen blandas.

– Det är övervägande som är kritiska men några är också positiva till att de startar samtidigt och åker tillsammans, och att det är jämlikt, att det är en salig röra av bägge könen, säger Tommy Höglund och fortsätter:

– Så länge det är en tävling där man blandar med herrar och damer finns risken att man hindrar varandra. Men det står i reglerna att en medtävlande aldrig ska hindras. Den regeln gäller oavsett om man tävlar med damer eller herrar.

LÄS MER: Han var med i klungan som stoppade damerna: "Är man inte bättre kan man flytta på sig"

Ett alternativ är att inte göra någonting alls nästa år utan låta loppet ha sin gång. Om det inte finns något hållbart alternativ som låter damerna spurta fritt kan det mycket väl gå tillbaka till det traditionella upplägget, menar Tommy Höglund. En annan lösning som kommit på tal är ett separat Vasalopp för damer. Men på grund av att det bara är drygt 2000 kvinnor som tävlar i Vasaloppet skulle ett sådant lopp kunna bli väldigt utdraget, tror han.

– Jag tror inte att ett damvasalopp är en lösning. Jag vet inte heller om de är intresserade av det eller om det skulle utveckla damskidåkningen, säger han.

I flera Ski Classics-lopp har också damerna fått starta tidigare än herrarna men inget av de loppen är så långa som Vasaloppet.

– Många Ski Classics arrangörer har ordnat att de fått starta före men då hade de blivit uppåkta, säger Höglund som också menar att det är åkarnas egna ansvar är stort.

– De där killarna som låg där måste ju ha sett TV-skotern. Trodde de att den följde dem som låg på plats 80-90?

LÄS MER: KRÖNIKA: Ur spår, karlar! - och det gäller inte bara i Vasaloppsspurten

Han och organisationen tycker att frågan är stor och viktig och han poängterar också att det vidtagits åtgärder för att höja damernas tävling, med spurtpriser och andra startrutiner med mera.

– Vi har gjort allt för att lyfta damloppet. Men det försvinner på grund av det överskuggande misstaget vi har gjort.

För fler nyheter och reportage om skidor och vintersport - gilla Skidpuls på Facebook!