Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot vuxenpsyk

Kritiken mot vuxenpsykiatrin växer. Inte minst att människor tvingas till drogtester för att få sin receptbelagda medicin.

– Det är förskräckligt, säger Einar Härdin, ordförande i Föreningen Attention Örnsköldsvik.

Allehanda.se har tidigare berättat om en ung kvinnas upplevelser från besök vid vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik. Det har handlat om, som hon anser, kränkande drogtester och hot – och i slutänden ett mindre bra hälsotillstånd.

I morgon kommer Föreningen Attention att möta vuxenpsykiatrins företrädare. Einar Härdin sparar därför inte på krutet när han säger "att nu får det vara nog".

– Allt för många läkare i Örnsköldsvik är negativa till medicinen, som människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar behöver. Det är fruktansvärt illa, säger Einar Härdin och påpekar att så här är det inte på många andra håll i Sverige.

Lars och Eva, som egentligen heter något annat, är två andra Örnsköldsviksbor, som har reagerat på samma vis som den unga kvinnan Allehanda.se berättade om tidigare.

– Jag vet att medicinen fungerar för mig. Jag är oerhört besviken på hur jag blir behandlad av sjukvården, säger Lars, som aldrig har haft drogproblem och därför tycker det är förnedrande att behöva kissa inför öppen ridå varje gång han behöver förnya sina recept.

Einar Härdin, som har följt situationen inom vuxenpsykiatrin i många år, känner samma frustration. Till viss del beroende på den höga personalomsättningen och den kränkande behandlingen, som han vill påstå beror på okunskap även inom läkarkåren.

– Det är ingen hemlighet att vissa läkare är negativa till dagens mediciner för den här typen av patienter. Jag tycker att det bygger på en fruktansvärd okunskap, säger han.

– Varje gång jag ska förnya mina recept är jag livrädd. Dels klarar jag inte av att kissa offentligt och dels är jag rädd för att det ska innebära att jag inte får min medicin, som gör att det inte blir kaos i mitt huvud, säger Lars.

Eva säger att hon har precis samma erfarenheter.

– Jag blir okoncentrerad utan min medicin, som ju egentligen är av en sådan otroligt liten dos, av det som vissa läkare mer vill göra en missbruksgrej av.

– För mig handlar det också om självkänsla. Att bara behöva besöka psyket regelbundet är jobbigt. När man dessutom inte blir betrodd blir det ännu jobbigare, säger Lars.

– Det känns som om de inom vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik leker poliser, säger Eva, som kan rabbla upp hur många namn som helst på läkare hon har mött på bara några få år.

– Vuxenpsykiatrin i Örnsköldsvik går emot Socialstyrelsen. Det vet de och de har de erkänt, säger Einar Härdin, som nu hoppas att frågetecken ska rätas ut och att hans medlemmar ska slippa kränkningar och hot.

Läs mer: "Var glad att ni bor i en kommun som håller koll på er"

Läs mer: "Ingen står och tittar in genom toadörren"

Har du egna erfarenheter av vuxenpsyk? Håller du med eller tycker du annorlunda? Skriv en insändare här eller mejla till ordet.fritt@allehanda.se.