Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Viasats OS-sändningar

Annons

Viasats OS-lösning kan bli den sista i sitt slag.

Nästa vecka presenterar referensgruppen som utreder evenemangslistan för större tv-evenemang sin ståndpunkt.

Folk har förväntningar på att kunna se OS i fri tv, säger Per-Ingvar Johnsson, (C), ledamot av riksdagens konstitutionsutskott, till TT.

Johnson är en av medlemmarna i regeringens referensgrupp, och en stark förespråkare för att alla svenskar ska ha möjligheten att se stora evenemang - från fotbolls-VM till Nobelfesten - på fri tv.

Problemet är möjligen vad det egentligen betyder.

Ja, vad menas med fri tv? Det kanske inte nödvändigtvis måste vara gratis, men med anslutningsavgifter och månadsavgifter blir OS i Sotji en dyr affär för det svenska folket. Och vad är en acceptabel täckningsgrad? I England och Irland är det 95 procent som kan se OS, här i Sverige 85 procent. Är det verkligen rimligt?, säger han.

Referensgruppens kommer att lämna ett förslag till regeringen hur de anser att man ska utnyttja möjligheten i EU-lagstiftningen för att upprätta en lista över evenemang som ska nå hela befolkningen.

Frågan är dock komplex.

Det blir en knepig fråga för regeringen. Men utredningens förslag vill ge politiker möjligheter att ställa krav på tv-sändningar, säger Johnsson.

Mer läsning

Annons