Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot stränga straff i Kina

Kinas främste regimkritiker Liu Xiaobo har dömts till elva års fängelse för omstörtande verksamhet.

Domen får skarp kritik - liksom dödsdomarna för upploppen i regionen Xinjiang i somras, som blir allt fler.

Litteraturprofessorn och författaren Liu Xiaobo är veteran bland Kinas oppositionella. Han dömdes till fängelse redan efter demonstrationerna vid Himmelska fridens torg 1989, som fick en blodig upplösning.

Förra året var Liu, som fyller 54 år på måndag, en av huvudförfattarna till manifestet Charta -08 som krävde omfattande reformer. Manifestet spreds på internet den 10 december, 60-årsdagen av FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Domen mot Liu föll på juldagen.

Hårdare klimat

Klimatet har hårdnat, anser rättighetsgrupper som fördömer domen.

Det här vänder på tioårstrenden med mildare straff vid åtal för omstörtande verksamhet, säger Nicholas Bequelin vid Human Rights Watchs Asienavdelning.

Amnesty International uttrycker "djup oro" för de tusentals människor som undertecknat Charta -08.

Det brott Liu stod åtalad för kallas att "uppvigla till att undergräva statens makt". Domen är den hårdaste sedan lagen om omstörtande verksamhet stiftades 1997, säger Dui Hua-stiftelsen som bildades för att stödja en dialog mellan Kina och USA och på så sätt stärka kinesernas mänskliga rättigheter.

EU:s svenska ordförandeskap är "djupt oroat" av den "oproportionerliga" domen, enligt ett pressmeddelande. "Domen mot Liu väcker farhågor kring yttrandefriheten och rättssäkerheten i Kina", heter det.

Stängda dörrar

Rättegången hölls bakom stängda dörrar i Peking. Diplomater från Sverige bland andra länder höll till utanför domstolen under rättegången och Kina kritiserade sändebuden för att "blanda sig i" processen. Massmedier fick inte heller tillträde.

Liu Xiaobos hustru Liu Xia släpptes in för att höra domen. Vid ett kort möte efteråt fick hon veta att maken tänker överklaga.

Domen riktar också återigen ljuset mot vad som hänt efter upploppen mellan uigurer och hankineser i Xinjiang i juli. Hittills har 22 personer dömts till döden, varav nio har avrättats. De fem senaste dödsdomarna föll på julafton.

Ytterligare minst fem har fått villkorliga dödsstraff, som brukar omvandlas till livstids fängelse.

Att döma av namnen är alla de senast dödsdöma uigurer, skriver nyhetsbyrån Reuters. Uigurerna är Xinjiangs gamla befolkningsmajoritet, som nu trängs undan av inflyttande hankineser.