Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot språkbonus

Annons

Regeringens idé om bonus till nyanlända som lär sig svenska fort får kritik av flera remissinstanser.

Språket är en nyckel till integration, framhåller integrationsministern.

Överlag är remissinstanserna positiva till att det ska bli lättare att bli svensk medborgare. Särskilt för barn som föds i Sverige.

Men förslaget om en språkbonus möts av skepsis från flera håll. Att lära sig svenska snabbt och få ett snabbspår till medborgarskap anses vara orättvist. Hur snabbt någon lär sig svenska beror inte främst på motivation utan mer på vad man har med sig i bagaget, till exempel utbildningsnivå, anser kritikerna.

Arbetsförmedlingen pekar även på att ett snabbt medborgarskap kan få nackdelar. Som reglerna ser ut i dag kan nyanlända anhöriga drabbas, om de inte längre får rätt till olika etableringsinsatser.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tror att språket är en nyckel till integration och att det är rätt tänkt att uppvärdera språket i medborgarskapsprocessen. Språkbonus kan då vara en väg, anser han.

Vi har inte landat frågan än, men i grunden ser jag att det är bra att hitta vägar att stärka betydelsen av svenska, säger Ullenhag till TT.

Länder som arbetar aktivt med medborgarskap för att integrera invandrare kopplar det också till språkkunskaper, framhåller Ullenhag, som tycker att det är bra om medborgarskap blir en mer naturlig del i integrationen.

Vi har slarvat med att använda det svenska medborgarskapet. Vi har varit dåliga med att använda det som ett led i integrationsprocessen. Det är ett ganska naturligt mål i en sådan process att man vill bli svensk medborgare och ha sin framtid här, säger Ullenhag.

Mer läsning

Annons