Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot socionomutbildningarna

Annons

Högskoleverket ifrågasätter socionomutbildningen på sju högskolor.

Dessa får nu ett år på sig för att rätta till bristerna.

De berörda högskolorna är Ersta Sköndal högskola, Högskolan i Jönköping, Högskolan Kristianstad, Linköpings universitet, Malmö högskola, Mittuniversitetet och Örebro universitet.

De största bristerna gäller oklarheter om utbildningarnas längd som uppkommit efter att den nya examensordningen infördes 2007. Några skolor har lagt till en extra termin för att eleverna både ska kunna få en socionom- och en magisterexamen. Många elever har dock inte uppmärksammats på att det handlar om två olika examen och en del tror att det rör sig om en förlängd socionomutbildning, vilket är oacceptabelt, enligt Högskoleverket.

Fyra skolor, universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm och Umeå uppfyller kraven för mycket hög kvalitet.

"Fyra universitet har visat att det går att göra en generalistutbildning. De har dessutom visat att det går att göra det med mycket hög kvalitet", säger universitetskansler Anders Flodström i ett pressmeddelande.