Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot sjukhus efter missad hjärntumör

I flera år hade den unga pojken oförklarliga kräkningar. Först tre år efter det första besöket hittades den hjärntumör som orsakade besvären. Sollefteå sjukhus anmälde sig själva och nu har Socialstyrelsen ställt krav på åtgärder som måste vidtas.

Det var först sedan en datortomografi av skallen utfördes som man konstaterade att pojken led av en godartad hjärntumör.

Sjukhusets chefläkare, Ingemar Thiblin, anmälde det inträffade enligt Lex Maria. I anmälan påpekade Thiblin själv att orsaken till händelsen bland annat var brister i uppföljning.

Redan innan ärendet behandlades av socialstyrelsen har Sollefteå sjukhus vidtagit en hel del åtgärder. Bland annat träffar numera alltid överläkare de familjer vars barn har svår sjukdom.

Socialstyrelsen godkänner dessa åtgärder men kräver även att det måste införas rutiner för samverkan som klargör ansvaret för samarbetet, att fungerade rutiner i remisshanteringen säkerställs samt och fungerande rutiner för hur alla åtgärder som rör en viss patient ska kunna identifieras och spåras i dokumentationen säkerställs.

Senast den 30 april ska sjukhuset redovisa vilka åtgärder som vidtagits.