Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot Ryssland på Nobelfesten

Med en trumpetfanfar öppnades festernas fest - Nobelbanketten - i Stockholms stadshus.

Under tacktalen blev det lite mer allvar, Herta Müller kritiserade flera länder för bristande mänskliga rättigheter.

Litteraturpristagaren Herta Müller sade bland annat att Ryssland, Kina och Iran klär sig i civilrättsliga överrockar, men att det inte förändrar något när det gäller bristerna.

Kemipristagaren Ada E Yonath höll en skämtsammare ton i sitt tacktal och framhöll att utan den snälle chauffören Nisse, som kört henne under vistelsen i Stockholm, skulle hon kanske gått vilse i huvudstaden och missat Nobelbanketten.

Talet drog ned skratt från de omkring 1 300 gästerna vid Nobelbanketten.

Vid honnörsbordet satt bland andra kungen, drottningen, tolv Nobelpristagare och representanter från den svenska regeringen.

Daniel hemma

Kung Carl Gustaf hade Ada E Yonath vid sin sida, och drottning Silvia hade fysikpristagaren Willard S Boyle till höger om sig. Drottningen bar en ljusgrön klänning i broderad tyll.

Kemipristagarna Venkatraman Ramakrishnan och Thomas A Steitz fick äran att sitta på varsin sida av kronprinsessan Victoria, som bar plommonlila klänning i sidensatäng.

Hela kungafamiljen deltog i banketten, liksom prinsessan Madeleines fästman Jonas Bergström. Kronprinsessans trolovade Daniel Westling hade av läkare fått rådet att stanna hemma för att inte utsätta sig för smitta, han genomgick en njurtransplantation i maj.

Temat för årets Nobelbankett var Sagolikt, vilket avspeglade sig i blomsterarrangemang och de kostymer som bars av kören Romeo och Julia som stod för underhållningen. Uppträdandet hölls i barockton, både när det gällde kläder, instrument och musikval.

Bordsfyrverkerier

Strax före halv åtta serverades förrätten. Borden var klädda med linnedukar, totalt 470 meter, som dukats med Nobelservisens porslin med gulddekor, framtagen till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991.

Desserten, citron och färskostmousse med havtornssorbet, serverades efter att ha burits till borden i parad med gnistrande bordsfyrverkerier på brickorna.

Trivsamt sorl och klirr av glas och bestick fyllde Blå hallen medan gästerna njöt av maten och den festliga stämningen under banketten.

För de gäster som hade lust att fortsätta festen efter bankettens slut väntade dans i Gyllene salen till tonerna av storbandet On cue. Bankettens verkliga festprissar kunde sedan gå på den efterfest, Nobel night cap, som traditionsenligt ordnats av Stockholms studenter.