Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot regler för bredbandsbidrag

/
  • Torbjörn Johansson arbetar för att digitalisera landsbygden i Örnsköldsvik. Från kommun och bygderåd kommer skarp kritik mot lansstyrelsens sätt att fördela bidragen i regionen.

Länsstyrelsen sätt att dela ut bidrag till bredband på landsbygden beskrivs som "stötande".
– Örnsköldsviksbor missgynnas till förmån för människor i Sollefteå och Kramfors, säger Torbjörn Johansson, projektledare.

Annons

Länsstyrelsen i Västernorrland har nyligt delat ut närmare 23 miljoner kronor i bidrag till bredbandsprojekt på landsbygden. Men sättet som bidragspengarna fördelades på har lett till massiva protester från Örnsköldsvik.

"Föreningarna i Sollefteå och Kramfors gynnas på ett stötande sätt", skriver bland annat en man från Hemling.

Han är inte ensam. Örnsköldsviks kommun och bygderådet har skickat skarpa skrivelser, "ett misstroende för myndighetens sätt att använda bidragsmedlen".

"Huruvida det är lagligt att ge 100 procent i indirekt statligt stöd till fastigheter i populära fritidshusområden kan i sammanhanget dock sägas vara mycket anmärkningsvärt. Klart är väl dock att marknadsvärdet för alla fastigheter med fiberanslutning stiger rejält."

Torbjörn Johansson är projektledaren som ska starka landsbygden digitalt. Han jobbar som konsult på uppdrag av Örnsköldsviks kommun.

– Vi arbetar för fullt med att utveckla e-tjänster och kan konstatera att landsbygden behöver uppkopplingar, säger han.

Regeringen har ett mål om att 90 procent av befolkningen ska ha 100 mbit/s innan 2020. Därför finns det subventioner att söka för byaföreningar som vill ansluta sig.

Problemet är att det saknas avsatta medel för den statliga målsättningen. Länet skulle behöva drygt en miljard innan 2020.

– Kostnaden för enbart Örnsköldsvik blir runt 250 miljoner kronor. Därför är länsstyrelsens hantering extra anmärkningsvärd. Med länsstyrelsens sätt att fördela ut bidrag så kommer inte fibernätet kunna byggas ut i tillräcklig omfattning, säger Johansson.

Det man i Örnsköldsvik vänder sig emot är att länsstyrelsen fullt ut subventionerar fastighetsägare i Sollefteå och Kramfors.

– Här har byaföreningarna inte begärt full kostnadstäckning utan lagt sig på en nivå om 50 procent. Detta för att fler föreningar och fastighetsägare ska kunna dela på de statliga bidragen, eftersom resurserna är så pass begränsade.

Enligt Johansson leder länsstyrelsens bidragsregler till att ett mindre antal hushåll i stort sätt får gratis bredband samtidigt som en majoritet av hushållen helt blir utan anslutningsmöjligheter till nätet.

– Här har vi alltså människor i Örnsköldsvik som vill gå in med egna resurser. Genom att bevilja full kostnadstäckning slår man undan fötterna för de ideella krafterna och entreprenörskapet.

Annons