Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot bemanningen på landstingets hälsocentraler efter granskning

Bristen på fasta läkare är det stora problemet på landstingets hälsocentraler.
Nu ifrågasätter revisorerna varför de ansvariga politikerna inte har tagit itu med saken.

Det är efter en granskning av primärvårdens organisering och bemanning som revisionen riktar kritik mot politikerna i landstingets folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd.

En slutsats är att nämnden inte har initierat, uttryckligen understött eller i någon högre grad avdelat ekonomiska resurser för utvecklingsarbeten. Då missar man att säkerställa kontinuerlig vardagsrationalisering.

En annan är att nämnden mer kraftfullt måste möta svårigheterna att bemanna hälsocentralerna. Revisorerna misstänker att bemanningsupphandlingen inte bedrivs optimalt.

– Det finns inget facit på hur man ska göra. Men kan man hitta modeller som ger bättre utfall så bör man väl pröva. Man står ju och stampar i dag, säger Mikael Gäfvert (M), ordförande för revisorerna.

Läkarbristen är störst i Ångermanland. I Medelpad är två av tre läkartjänster besatta, i Ångermanland bara en av tre. Det visar granskningen.

Extremfallet är Nylands hälsocentral som i november 2015 inte hade någon fast läkare alls. Ändå har Nyland länets mest nöjda patienter.

Totalt i Västernorrland har landstinget 97 budgeterade tjänster som familjeläkare.

Läs mer: Landstinget inför 200 kronor i enhetstaxa

Bemanningen med distriktssjuksköterskor ser ljusare ut. Av 150 tjänster var endast en till två vakanta i november 2015.

Bland paramedicinska specialiteter som psykologer, kuratorer, fysioterapeuter, dietister och andra finns inte heller så många vakanser.

Samtidigt sjunker tillgängligheten. Det är svårare nu än året före att få kontakt med vårdcentral samma dag och att få träffa läkare inom sju dagar.

En förklaring från vissa hälsocentraler är att man har omdisponerat personal för att tillmötesgå behovet av hälsoundersökningar av asylsökande.

Kritiken mot nämnden gäller kollektivt mot alla ledamöter. Ordförande under den här perioden var Linnéa Stenklyft (S).

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.