Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik för döva öron

I måndags låtsades Kristdemokraterna vilja rätta till de värsta felen i sjukförsäkringsreglerna. I går förklarade 108 läkare varför KD:s förslag inte är nånstans i närheten av att utgöra en lösning på ett i grunden fel system.

Det hölls en riksdagsdebatt om migrationspolitik igår. På Sverigedemokratiskt initiativ förstås.

På det stora hela koncentrerade den sig till frågan om papperslösas rätt till vård. Detta, alldeles specifikt, gillar inte Sverigedemokraterna.

De gillar inte heller att den migrationspolitiska uppgörelse regeringspartierna kommit överens med Miljöpartiet om kan ge papperslösa rätt till vård och deras barn rätt att gå i skola.

Det är att belöna kriminalitet, menar SD som bland annat inte tycker att gravida utan svenskt uppehållstillstånd ska få föda på sjukhus eller sjuka få vård. Söker dessa grupper sjukvård bör läkare och övrig vårdpersonal tvärtom polisanmäla dem.

Pengarna ska istället användas till vård till svenskar som gjort rätt för sig, brukar de säga. Ändå har SD backat upp regeringens sjukförsäkringsreform mot krav från den övriga oppositionen om ändringar i reglerna som bland annat skulle förhindra utförsäkringar.

För SD är fördömanden av utlänningar alltid viktigare än omtanken om svenskar. Ingen överraskning där.

Återstår då att se hur många borgerliga riksdagsledamöter som kryper till korset efter ytterligare läkarutspel om de sjuka sjukreglerna.

I måndags presenterade Kristdemokraterna, desperata att hitta en väljarvinnande fråga att profilera sig i, en marginellt justerad variant av sjukförsäkringsreglerna som de nu ska försöka sälja in hos allianssyskonen.

Förslaget innehåller få konkreta förändringsförslag men desto fler lösa önskemål om översyn av främst de mest ifrågasatta reglerna.

Vad som lyser igenom är en önskan att uppfattas som inkännande och medmänskliga och vara, som de själva kallade det, en ”blåslampa” under ansvarig minister - utan att faktiskt behöva göra så mycket mer än ryta framför kamerorna.

Ställt inför gårdagens kraftfulla kritik mot utförsäkringssystemet av 108 läkare faller det kristdemokratiska försöket att vinna över opinionen platt.

I läkarnas utspel i Svenska Dagbladet framgår nämligen att själva grundidén bakom regeringens reform, den rigida tidtabellen för hur länge det får ta innan exempelvis en cancersjuk är redo att återgå till arbetslivet, är fel.

Då hjälper ingen kristdemokratiskt lapptäcksreparation.

Låt det vara fullständigt klart – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag som förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell, och vars hävdande att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad.

Läkarna skriver mycket mer men däri ligger det avgörande felet. Och detta har regeringen hittills inte lyft ett finger för att rätta till.