Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristoffer Bodin (M): Lövgren missar eller blundar för demokratifrågan

REPLIK.

Svar till Erik Lövgren (S), ”Regionbildning en fråga om överlevnad, Sörlin”, Ordet fritt 27 februari.

I en replik skriver Erik Lövgren (S) om regionbildningen och hur viktig den är för framtiden och organiseringen av sjukvården. Jag satt på samma information om regionbildningen från SKL som Lövgren och vi är nog överens om att någon form av regionbildning är ofrånkomlig och framför allt nödvändig. Frågan har levt sedan 50-talet och förslaget om färre landsting sedan mitten av 60-talet så underlag finns det gått om.

Men en fråga som inte är hjälpt av utredningar är demokratifrågan. För mig är det en rent politisk fråga. Vill vi ha en regional politik som innefattar Sundsvall i söder och Kiruna i norr? Socialdemokraterna vill ha det, ett Stornorrland som kan sätta sig upp mot Stockholm. De åsidosätter helt de demokratiska aspekterna i frågan. Hur ska en region som täcker halva Sveriges yta fungera som en regional demokrati? Det får gärna Lövgren svara på.

I Västernorrland har vi närmare till Göteborg än till Kiruna. Närmare till Stockholm än till Luleå. Vi har en arbetsmarknadsregion som sträcker sig söderut snarare än norrut. Det går inte att bortse ifrån. Ja, vi måste bli större och vi måste bli fler men nej, vi måste inte bli ett Stornorrland.

Kristoffer Bodin (M)

Ledamot landstingsfullmäktige

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel