Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristna flyr Betlehem

Annons

Affärsinnehavare i Betlehem klagar ofta på turistbristen, även kring julhelgerna. Men sedan flera år hotas staden också av en annan brist: kristna invånare.

På den plats i världen där kristendomen bokstavligen föddes har det helt enkelt blivit ont om kristna, skriver The Washington Post.

De som har ekonomiska möjligheter packar i ökande utsträckning väskorna för att prova på ett mindre kaotiskt och kanske mer fröjdefullt liv i Latinamerika, Europa eller USA.

Tvärbromsade

Turismen, som tvärbromsade under den andra intifadan för tio år sedan, är långsamt på väg tillbaka och det råder inte brist på invånare. Men i dag är två tredjedelar av dem muslimer, att jämföras med den ottomanska tiden för ett århundrade sedan när över 90 procent var kristna. Det färre antalet kristna beror inte på hot från den muslimska majoriteten, säger Betlehem-bon Fadi Kattan till tidningen.

Berättelsen att vi lämnar för att muslimerna behandlar oss illa är en lögn. Kristna lämnar för att de har den möjligheten.

Israels vägspärrar, de växande bosättningarna och den dåliga ekonomin är det som framförallt får både turister och stadens kristna befolkning att fly staden, säger palestinier till tidningen.

Liv i staden

Det går inte att bedriva turism under ockupation, konstaterar den palestinske turismministern Rula Maayah.

En skillnad mot förr är också att ännu fler av turisterna kommer på dagsutflykter från hotell i Israel. Det betyder minskade inkomster för lokala hotell, restauranger och souvenirbutiker runt Födelsekyrkan.

Ändå brukar hotellen under normala förhållanden vara fulla just under helgdagarna. Men om de står tomma resten av året hjälper inte det, tycker borgmästare Vera Baboun, stadens första kvinnliga. Hon drar sitt strå till stacken genom att officiellt tända julgranen på Krubbans torg två veckor tidigare än vanligt, utöka torghandeln och allehanda skådespel veckorna före jul.

Detta är platsen där fredsbudskapet föddes med Jesus. Om vi ska kunna ge budskapet liv så måste vi börja med att få liv i staden, säger hon.

Mer läsning

Annons