Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kristina från Duvemåla" i Finland

Benny Andersson och Björn Ulvaeus tar "Kristina från Duvemåla" till Finland. Musikalen ska sättas upp på Svenska Teatern i Helsingfors 2012.

Björn & Benny tar den urtypiska svenska musikalen "Kristina från Duvemåla" till Finland.

Svenska Teatern i Helsingfors sätter upp föreställningen vårvintern 2012 och Abborna kommer i det närmaste flytta till den finska huvudstaden medan de övervakar repetitionerna.

Jag ser framemot att flytta till Helsingfors. Det är vacker stad som ligger så himla nära Stockholm, säger Björn Ulvaeus.

Urpremiär 1995

Det blir första gången musikalen spelas utanför Sverige. Det är ännu oklart vilka som kommer att spela huvudrollerna i musikalen.

"Kristina från Duvemåla" hade urpremiär 1995 på Malmö musikteater. Den gjorde huvudrollsinnehavarna Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Peter Jöback till folkkära superstjärnor och spelades även i Göteborg och Stockholm.

Höga krav

Björn och Benny kommer att vara med i urvalsprocessen då teatern letar sångare och skådespelare. Auditionen startar nästa höst. Kraven på den som ska spela Kristina är hårda. Under musikalens gång åldras hon 20 år. Hon ska kunna gestalta ett människoöde med hemlängtan, graviditeter och missfall.

Det är en jätteroll. När vi letade efter en Kristina för Broadway hittade vi ingen som ens var nära det vi sökte. Men jag tror det är lättare att hitta någon i Finland eller Sverige, säger Björn Ulvaeus

Ingen uppföljare

Benny Andersson och Björn Ulvaeus lägger fokus på "Kristina från Duvemåla" samtidigt som filmbolaget bakom "Mamma mia" skriker efter en uppföljare eftersom filmmusikalen blev en sådan succé.

Men Abborna har hittills sagt nej.

Det går inte att göra om det som skedde då "Mamma mia" kom till. Manusförfattaren Catherine Johnson lyckades få ihop 20 texter som förde själva historien vidare. Det finns inte såna texter mer, men kanske nog tio låtar, säger Benny Andesson.

Han poängterar att de aldrig hade gjort "Mamma mia" om texterna hade blivit omskrivna.

Och det gäller också en eventuell "Mamma mia 2".