Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristian Gidlund lämnade roman efter sig

Annons

Nästa vecka ges skribenten och musikern Kristian Gidlunds bok "I kroppen min - Vägsjäl" ut postumt.

Men förlaget har även en tidigare okänd roman skriven av honom som kan komma att ges ut.

Kristian Gidlund berörde hundratusentals människor med sin blogg "I kroppen min", där han lät alla som ville följa med på en naken och välformulerad resa från den första cancerdiagnosen till det oundvikliga slutet.

Gidlund, 29, gick bort i september och den 13 november kommer den andra och sista boken baserad på bloggen ut.

"Den ligger här"

Men möjligen blir "I kroppen min - Vägsjäl" inte det sista som ges ut i hans namn; på förlaget Forum finns även den enda roman som Kristian Gidlund hann skriva.

Den ligger här i min bokhylla och jag våndas personligen över hur vi ska göra med den. Frågan är om man gör Kristian en tjänst eller inte genom att ge ut den. För allting handlar om vad han hade velat att vi skulle göra, säger förläggaren Anders Sjöqvist till TT.

Annan karaktär

Enligt Sjöqvist är det en radikalt annan karaktär på romanen och blogginläggen.

Man ska också veta att den här romanen var det inte en sjuk Kristian som skrev. Det är en roman som är skriven av en person som har hela livet framför sig. Bloggtexterna är skrivna av en person som har hela livet bakom sig.

Romanen hade blivit refuserad på andra förlag, och även om den skvallrar om en författarbegåvning menar Sjöqvist att manuset, vilket är praxis, hade behövt ett par månaders genomarbetning. Den tiden hade inte Kristian Gidlund och han klargjorde aldrig var han själv stod i fråga om en utgivning.

Beslutet är inte heller vårt utan de anhörigas, understryker Anders Sjöqvist. Om vi ska ge ut den är det bara om de känner att det vore det bästa för Kristian.

Mer läsning

Annons