Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krister Westerlund var en uppskattad rådgivare för både Alzheimer-patienter och anhöriga

Ordföranden i Alzheimer Sverige, Krister Westerlund, Malmö har som tidigare meddelats hastigt avlidit i en ålder av 75 år. Närmast sörjande är hustrun Kristina, dottern Karin och dottern Jenny med familj.

Krister föddes i Piteå och flyttade vid 11 års ålder med familjen till Ulricehamn där han först arbetade inom faderns affärsverksamhet och senare efter giftermål med hustrun Kristina som egenföretagare i Skåne inom livsmedelsbranschen.

1996 engagerade sig Krister på heltid inom Alzheimer föreningen, som hade grundats i Sverige 1986. Han var från 2000 fram till sin död 16:e maj 2020 arbetande ordförande i nuvarande Alzheimer Sverige en rikstäckande patient organisation för personer med kognitiva sjukdomar och deras anhöriga.

Krister byggde på ett imponerande sätt upp omfattande aktiviteter inom Alzheimer Sverige med tema kvällar, telefonrådgivning, tidning och minnescaféer.

Med stor entusiasm och inspirationsförmåga lyckades Krister alltid rekrytera medverkande framstående forskare och kända artister och alltid ett fullsatt auditorium 1000 åhörare i Stockholm eller 100 i Örnsköldsvik. Krister kunde förena det senaste inom internationell forskning med en stunds glädje och musikalisk upplevelse.

Många patienter, anhöriga och vårdpersonal har hämtat kraft från dessa sammankomster. Krister var en uppskattad rådgivare och stöd för patienter och anhöriga i olika myndighetskontakter.

Krister var alltid lyhörd för den internationella utvecklingen och deltog i kongresser för samarbetsorganisationerna Alzheimer Europe och Alzheimer Disease International (ADI), oftast tillsammans med hustru Kristina på de stora internationella vetenskapliga kongresserna världen över.

Som opionsbildare har Krister ständigt bevakat och upplyst politiker, media och allmänhet om vikten av tidig upptäckt och behandling av en av våra största folksjukdomar.

Det är med glädje och tacksamhet jag minns alla möten med Krister, intressanta diskussioner och många skratt som skapade en stark vänskap.

Agneta Nordberg, Professor Karolinska Institutet