Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kristallrena röster

Duo Vox är två skönsjungande kvinnor från Ångermanland. Det är Ida Persson från Junsele och Åsa Jönsson från Skog utanför Kramfors. Nu har de släppt sitt första CD-album, med den något missvisande titeln ”Allt ä ro”.

De blandar folkmusik och visa, med tydliga inslag av klassisk musik i romantisk anda. Sången står i förgrunden, det är två kristallrena röster som förenas i en vokal dialektik, en ljus och en mörk, som tillsammans blir till en oskiljaktig stämma som bär hela vägen från Ångermanälvens källor ända till dess mynning, och faktiskt lite till.

Lite kul är det också att den ena är blondin, medan den andra är mörkhårig.

Temat för sångerna är Norrland, framför allt Ångermanland. Flera sånger är också på dialekt, med Nicke Sjödins underbara texter, så djupt rotade i den norrländska myllan. De ger ett starkt uttryck för en stolt norrländsk identitet, i en poetisk hyllning till naturen och glesbygden, och alla de som stannar kvar, på trots mot den ekonomiska logiken.

Här finns mycket längtan och vemod, och en förundran över landskapets skönhet. Mest rörd och berörd blev jag nog av Hyllning till Ångermanland, med ett virtuost dragspelsackompanjemang som var så känslosam att det var inte långt till tårar.

Mycket mörkare blir det när Duo Vox gör en utflykt till Norrbottens gruv- och stålindustrier, för att åter ljusna när de kommer in över Lappland.

Däremot förstår jag inte varför de tre avslutande psalmerna är med på skivan. Är det ett utslag av kärv norrländsk humor som luttrat påminner om att det är inte långt till jul efter midsommar?

För det är som sången Just på timman säger: det är musik för hela året. Och inte bara i Norrland.

Artist: Duo Vox

Album: "Allt ä ro"

Genre: Folkmusik/visa

Bolag: Courthouse Music

Betyg: 3/5

GREGOR FLAKIERSKI